Live Live

Lezing over Helene Kröller-Müller

Gepubliceerd: Woensdag 04 december 2019 15:06

Lezing over Helene Kröller-Müller

OTTERLO - Naar aanleiding van de tachtigste sterfdag van Helene Kröller-Müller geeft kunsthistoricus Gees-Ineke Smit op zondag 15 december een lezing in het museum.

Gees-Ineke Smit gaat in op Helenes jeugd, haar verzameling en het door haar zo gewenste museum op de Veluwe.

Als jong meisje heeft Helene Müller niet zulke hoge verwachtingen van het leven dat voor haar ligt: leren hoe je een goede huisvrouw moet zijn en wachten op de geschikte echtgenoot. Van deze afwachtende gelatenheid is weinig terug te vinden in haar volwassen jaren. Ze is inderdaad getrouwd, met Anton Kröller, en beiden zijn geïnteresseerd geraakt in beeldende kunst. Tussen 1907 en 1922 stellen ze een unieke collectie samen van meer dan 11.000 kunstwerken.

Moeizame jaren

Al snel weet Helene dat ze deze verzameling wil delen met het publiek: 'Ik bouw mijn nieuwe huis en het wordt een museum en zal behoren aan het algemeen.' Het realiseren van die nalatenschap zal uitmonden in vele moeizame jaren met problemen en conflicten. Het ‘ewige Nichtsthun’ waar ze bang voor was in haar jeugd is een leven vol strijdlust geworden, waarin zij uiteindelijk toch haar doel zal bereiken: een museum in de natuur.

De lezing is gratis voor iedereen met een geldig ticket. Wel graag aanmelden via info@krollermuller.nl  onder vermelding van lezing 15 december 2019

Foto: Wikipedia Commons

Deel deze pagina: