Live Live

Lezing bodemvondsten Swammerdamlaan Bennekom

Gepubliceerd: Donderdag 27 februari 2020 13:57

Lezing bodemvondsten Swammerdamlaan Bennekom

BENNEKOM - Op woensdag 4 maart verzorgt Oud-Bennekom een lezing waarin details worden onthuld over vondsten bij archeologisch onderzoek aan de Swammerdamlaan in Bennekom, januari 2018.

Na de sloop van het gebouw van de voormalige Vossenvelde MAVO werd het bouwterrein onderzocht door onderzoeks- en adviesbureau RAAP te Zutphen. Er werden honderden vondsten opgegraven uit de bronstijd en ijzertijd, vanaf 1200 v. Chr. Dat is in Bennekom gebruikelijk. Maar een dag later bij het schoonspoelen deden de onderzoekers een verrassende ontdekking van 6000 jaar oude lineaire bandkeramiek. 


Houtskoolmeilers

Deze is kenmerkend voor culturen die van jagen en verzamelen overgingen op landbouw. Die was bekend in Zuid-Limburg maar niet op de Veluwe. Naast een vondst in Didam is dit de meest noordelijke vondst van dit soort prehistorisch aardewerk. Verder werden op het terrein sporen gevonden van houtskoolmeilers uit de vroege middeleeuwen (800 tot 1000 na Chr.).

Hierover wordt verteld door drs. Eric Norde, archeoloog en senior projectleider van Bureau RAAP die de opgravingen in 2018 verrichtte. De lezing, georganiseerd door de Historische Vereniging Oud-Bennekom, is in De Brink, Brinkstraat 39 Bennekom, aanvang ca. 20:45 uur, na de Algemene Ledenvergadering en een korte pauze. De toegang is gratis, ook voor niet-leden.

Archeologisch onderzoek aan de Swammerdamlaan in 2019. Foto H. van den Heuvel, Bennekom

Deel deze pagina: