Live Live

Kunstwerk Meridiana Onthuld

Gepubliceerd: Donderdag 14 maart 2019 09:58

Kunstwerk Meridiana Onthuld

EDE - Woensdag is op het Oude Kerkplein in Ede Centrum het kunstwerk Meridiana onthuld door wethouder Hester Veltman en de kunstenares Helaine Blumenfeld.

De inspiratie voor dit kunstwerk vond de kunstenares door te kijken naar spelende kinderen op het einde van een zomernamiddag. De wisselende schaduwen van de kinderen en het langzaam veranderende licht van de ondergaande zon, geven een contrastl van licht en donker. Tegelijk zijn die beelden kortstondig en van voorbijgaande aard. 

Volgens de gemeente Ede heeft Helaine die indrukken blijvend weten te vangen in het kunstwerk Meridiana. Het is een oproep aan een ieder om je bewust te zijn van je eigen schaduw op de wereld.

Met de schenking van kunstwerk Meridiana van het HvA cultuurfonds Ede aan de gemeente Ede wordt een nieuw kunstwerk toegevoegd aan de stadsbeeldentuin in Ede Centrum.

Over Helaine Blumenfeld:

Helaine Blumenfeld (1942 New York) verliet in 1965 de VS , waarmee zij haar wetenschappelijke carrière in de filosofie beëindigde om te gaan beeldhouwen in Parijs, waar zij les kreeg van Ossip Zadkine. Helaine Blumenfeld, woont en werkt momenteel in het Grantchester (GB) en maakt abstract-organische kunstwerken uit marmer en brons, die thematisch geïnspireerd zijn op de mythologie.

Voor haar indrukwekkende oeuvre ontving zij in 2007, als eerste vrouw, de International Sculpture Prize 'Pietrasanta e la Versilia nel mondo'. Ook was er in 2007 een overzichtstentoonstelling van haar werk in Het Depot in Wageningen te zien.

Foto: Gemeente Ede


Deel deze pagina: