Live Live

Kunstbeleid moet je met de mensen maken.

Gepubliceerd: Maandag 19 februari 2018 11:15

Kunstbeleid moet je met de mensen maken.

"Wat er goed is aan het kunst en cultuurbeleid in de gemeente Ede, kan ik zo 1 2 3 niet zeggen. Er zijn veel initiatieven en activiteiten vanuit de inwoners zelf. Er is veel behoefte hieraan en creativiteit denken wij. Ik denk dat Cultura steeds aantrekkelijker en interessanter word voor de inwoners. Er is een mooi theater met mooi programma. Er zijn veel activiteiten. Zelf heb ik ook diverse cursussen gedaan, ik ken het dus vrij goed", zegt Ellen Out lijsttrekker van GroenLinks.

 Out was zaterdag te gast bij het EDE FM programma Studio c, waarbij kunst en cultuur centraal staan. "Wat er beter moet aan het beleid op het gebied van kunst en cultuur. Er is
natuurlijk bezuinigt op dit vlak. Wij vinden en denken dat daar mensen de dupe van zijn geworden. Ook zijn wij benieuwd hoe het hier gaat met de kunstenaars. Hoe denken zij er zelf over. Ook is belangrijk hoe denken de inwoners erover? Is er genoeg te doen? Is er genoeg aanbod? Kunst kan je verrassen, het maakt je blij, je kan jezelf uiten. Is het wel voldoende wat wij doen vragen wij ons af. Een foodmuseum komt bij mij over als: het is bedacht in het kader van foodvalley. Het zou heel goed kunnen werken. Bekijk je dit van boven, je bedenkt dit moeten wij krijgen. Dan krijg je een museum waar misschien de lokale en regionale kunstenaars uiteindelijk niets mee kunnen. Je moet uitkijken dat je een concept Foodmuseum niet weer alleen als economisch gedreven idee brengt. Zo van: zo zetten wij Ede op de kaart. Bedoeling van een foodmuseum kan ook zijn dat mensen Ede associëren met food. Het is eigenlijk de omgekeerde weg. Het is natuurlijk niet dat het van nature is wij moeten wel een foodmuseum krijgen want je kan er niet omheen. Ik denk echt dat het iets te economisch gedreven is. Het komt niet perse tegemoet aan de wensen in Ede. Als je Ede op cultuur gebied nog meer op de kaart wil zetten, moet je denken aan thema's. Bijvoorbeeld een Operaweek. Dit kan plaatsvinden in het openlucht theater. Een dergelijk idee heeft wel tijd nodig", vervolgt Ellen Out.

Het hele interview met haar is hier terug te luisteren:

https://soundcloud.com/edefm/ellen-out-groenlinks-over-kunst-en-cultuur

Deel deze pagina: