Live Live

Kopstuk criminele familie aangehouden op vakantiepark Ede

Gepubliceerd: Dinsdag 19 mei 2020 08:08

Kopstuk criminele familie aangehouden op vakantiepark Ede

EDE - Op een vakantiepark in Ede is maandagavond de voortvluchtige Toon R. opgepakt. Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant beschouwt de 40-jarige R. als een van de kopstukken van een crimineel familienetwerk uit Oss.

Tijdens Operatie Alfa werd eind 2019 en begin dit jaar een groot aantal leden van het netwerk opgepakt. 'Toon R. was als enige nog voortvluchtig en daarmee een van de meest gezochte mannen in Brabant', meldt het Openbaar Ministerie. De politie was sinds 21 november 2019 naar hem op zoek.

Gewelddadige afrekening

Toon R. werd in 2012 vrijgesproken van de moord op wiethandelaar Hans van Geenen op de A73 bij Nijmegen. Tijdens de gewelddadige afrekening werd het slachtoffer rijdend beschoten en daarna op de vluchtstrook geliquideerd.

Van Geenen had in alle paniek nog tijd gevonden om de politie te bellen, waardoor het geluid van mitrailleurschoten op de geluidsband van de meldkamer belandde.

Zware criminaliteit

Behalve lidmaatschap van een criminele organisatie wordt R. verdacht van betrokkenheid bij vuurwapenhandel, vuurwapenbezit en drugsdelicten. 'De feiten waarvan hij wordt verdacht zijn niet de minste', vertelt persofficier Janine Kramer.

Ze spreekt van 'zware criminaliteit'. 'Het is daarom goed dat ook de laatste verdachte is aangehouden en dat dit grote onderzoek een vervolg krijgt in de rechtszaal.'

Vakantiehuis binnengevallen

Een arrestatieteam viel maandagavond rond 22.00 uur een huisje op het vakantiepark in Ede binnen. Toon R. kon daarna worden aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.

Aanstaande woensdag is er een pro-formazitting met zeven andere verdachten uit het Operatie Alfa-onderzoek. Toon R. wordt later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Toon R. Foto: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: