Live Live

Koopzondag gemeente Ede inzet D66

Gepubliceerd: Dinsdag 30 januari 2018 15:54

Koopzondag gemeente Ede inzet D66

D66 roept gemeenten op de koopzondag inzet te maken van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. 


D66-Kamerlid Paternotte laat aan de NOS weten: "Sinds twintig jaar mogen gemeenten besluiten dat winkels op zondag open mogen, maar er zijn nog steeds gemeenten waar dat niet kan en dat is raar". De koopzondag lijkt ook in de gemeente Ede een onderwerp te worden dat tijdens de campagnetijd/verkiezingen gaat leven.

In de afgelopen raadsperiode was de koopzondag in Ede een belangrijk bespreekpunt. Uiteindelijk was de uitkomst dat in Ede-centrum ondernemers zelf mogen bepalen of zij op zondag open gaan. Er kwam zelfs een referendum aan te pas. D66-kamerlid wil dat iedere gemeente de keuze biedt dat winkeliers zelf bepalen of zij op zondag open gaan. Publiek moet kunnen kiezen om op zondag te winkelen. Zo laat Paternotte weten. Dat de landelijke D66 inzet op dit onderwerp is in Ede niet onopgemerkt gebleven. Lijsttrekker Jan Pieter van der Schans van het CDA laat via twitter weten: "Meer huur- en koopwoningen voor starters, bereikbaarheid, kwaliteit openbare ruimte, duurzaamheid, en zorg. Belangrijke thema's voor de raadsverkiezingen. D66 maak koopzondag inzet raadsverkiezingen. #prioriteiten".

D66-lijsttrekker Stephan Neijenhuis reageert hierop: “Als je de koopzondag geen belangrijk thema vindt, heb je er ook vast geen bezwaar tegen om gewoon gehoor te geven aan de wens van veel Bennekomse ondernemers om op zondag hun winkel open te mogen doen, of wel?"

Van der Schans laat weten dat het hem verbaast dat D66 dit onderwerp tot inzet maakt. Ook stelt van der Schans: "Ja, het is belangrijk, maar er speelt zoveel meer. Waarom lokale verkiezingen vernauwen tot: Maak koopzondag tot inzet". Gelijkertijd stelt hij de vraag of D66 niet meer te bieden heeft.

Van der Schans laat verder via social media weten: “En over gehoor geven aan: Het waren de Bennekommers zelf die in meerderheid aangaven geen behoefte te hebben aan de koopzondag. Slaat D66 uitslag referendum in de wind?" Stephan Neijenhuis D66: "Politici beroepen zich vaak op voortschrijdend inzicht, dat mogen wij de Bennekommers ook wel een keer gunnen. En als het tegenstanders zoals jij toch niks uitmaakt.... En over prioriteiten gesproken. Onze prioriteiten die we op de flyer hebben staan zijn: 1 het beste onderwijs 2 zorg dichtbij 3 een fijne woonomgeving".

Van der Schans: "Zo gaat D66 om met referenda. Als de uitkomst je niet bevalt, negeer je die en gooi je het op voortschrijdend inzicht. Arme kroonjuwelen". Sina Salim D66, huidig fractievoorzitter: "Wanhopige poging van het CDA om CU niet achter te blijven in koopzondag discussie".

Neijenhuis: "Nee hoor, vanwege het referendum hebben we de afgelopen raadsperiode keurig tegen koopzondagen in Bennekom gestemd. Maar die nipte uitslag tot in de eeuwigheid gebruiken om winkelen op zondag te blijven verbieden slaat ook nergens op".

Van der Schans, CDA: "Na ruim 2,5 jaar is het referendum wat D66 betreft over de datum". Stephan Neijenhuis: Daarom maken wij het inzet van de verkiezingen. Als Bennekommers hun ondernemers de vrijheid gunnen om open te gaan stem: 21 maart D66". Het lijkt erop dat ook in Ede voor wat betreft D66 de koopzondag een belangrijk verkiezingsthema is. Van der Schans had het liever anders gezien. Hij vindt de koopzondag geen belangrijk punt. "Vertrouwen best belangrijk. Dat neemt niet toe als je al na 2,5 jaar de uitslag van een referendum naast je neerlegt terwijl je het eerst altijd gerespecteerd hebt". Natasja Peters van Burger-belangen Ede: "Vier jaar geleden was de koopzondag ook al inzet bij campagne D66. Bennekommeers die toen op jullie gestemd hebben werden teleurgesteld, omdat jullie het vervolgens niet waar maakten door met een referendum te komen".

Luister hier naar het bijbehorende fragment:
https://soundcloud.com/edefm/d66-wil-inzet-koopzondag-tijdens-verkiezingen-d66-en-cda-in-gesprek-hierover

Deel deze pagina: