Live Live

Kippenboeren in hoger beroep om fipronilcrisis

Gepubliceerd: Donderdag 10 oktober 2019 10:04

Kippenboeren in hoger beroep om fipronilcrisis

BARNEVELD - De Nederlandse pluimveesector spant een hoger beroep aan in de rechtszaak over de fipronilcrisis. Dat melden landbouworganisatie LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Meerdere pluimveehouders huurden het Barneveldse bedrijf ChickFriend in om hun stallen te behandelen tegen bloedluis. Achteraf bleek dat ChickFriend daarvoor het verboden middel fipronil gebruikte.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wist dat al in 2016 en de pluimveehouders vinden dat de toezichthouder onrechtmatig heeft gehandeld door maandenlang te zwijgen over het illegale gebruik van fipronil. De sector kon zich naar eigen zeggen hierdoor niet weren tegen de fraude van ChickFriend.

NVWA deed voldoende

In juli oordeelde de rechtbank in Den Haag nog dat de NVWA de boeren in 2016 en 2017 niet hoefde te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil. De autoriteit deed volgens de rechtbank voldoende door een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

De rechtszaak was aangespannen door LTO namens 124 kippenboeren. 111 van hen gaan in hoger beroep, aldus een woordvoerder van de landbouworganisatie.


Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: