Live Live

Kinderboekenschrijver Thijs Goverde leest voor tijdens Kinderboekenweek

Gepubliceerd: Dinsdag 09 oktober 2018 09:59

Kinderboekenschrijver Thijs Goverde leest voor tijdens Kinderboekenweek

EDE - De Kinderboekenweek is vanaf woensdag 3 oktober weer begonnen. Het thema dit jaar is vriendschap. Afgelopen woensdag was Thijs Goverde van 14.00-15.00 uur aanwezig bij Boek en Buro in verband met de Kinderboekenweek. Hij is kinderboekenschrijver en cabaretier, en las de kinderen voor uit het boek Donderkat, één van de boeken die hij heeft geschreven.

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek wordt elk jaar georganiseerd voor basisschoolkinderen. Zo was vorig jaar het thema griezelen. Tijdens deze editie worden er deze week activiteiten georganiseerd over het thema vriendschap. Daarnaast is ook het Kinderboekenbal waar jaarlijks de Gouden Griffel wordt uitgereikt aan het beste Nederlandstalige kinderboek. Dit jaar won Annet Schaap met haar boek Lampje.

Kinderboekenweek is echt nodig

Thijs Goverde, kinderboekenschrijver en cabaretier, vindt het belangrijk dat de Kinderboekenweek georganiseerd wordt. 'Ik vind de Kinderboekenweek eigenlijk heel hard nodig. Daarom is het zo goed dat ze dit organiseren elk jaar. Als we er niet snel genoeg bij zijn, gaat het boek de strijd verliezen van de tablet en de games. Dat zou heel jammer zijn. Het is zelfs bewezen dat hoe meer je leest als je klein bent, hoe gelukkiger je later bent,' aldus Thijs. Toch wil Thijs nog even benadrukken dat basisscholen volgens hem zouden moeten stoppen met Analyse van Individualiseringsvormen (AVI). AVI-lezen is boeken op niveau en tempo lezen. Volgens Thijs moet een kind een boek lezen die hij of zij zelf leuk vindt.

'Ik ben schrijver geworden, omdat ik eigenlijk verder niks kan,' vertelt de auteur met een knipoog. Voor schrijven is volgens Thijs niet veel nodig. 'Je moet een beetje slim zijn en heel veel lezen.' De kinderboekenschrijver zegt dat inspiratie opdoen door verschillende boeken te lezen belangrijk is.

Favoriete boeken van de kinderen

Bij het voorlezen konden kinderen natuurlijk niet ontbreken. Zij genoten van het voorlezen en luisterden aandachtig naar het verhaal. 'Mijn lievelingsboek is Dagboek van een muts. Ik vind dit een leuk boek,' vertelt Renée, basisschoolleerling. 'Mijn lievelingsboek is Nieuw dagboek van een muts,' vertelt Lisanne, basisschoolleerling. De meiden zijn vriendinnen van elkaar, wat goed bij het thema van de Kinderboekenweek past. 'Wij vinden allebei dat vriendschap vooral voor elkaar klaarstaan is. Het afspreken is natuurlijk ook leuk.'

Echte boekenwurmen

'We lezen allebei wel veel, maar hebben eigenlijk nog nooit samen een boek gekocht of zijn samen naar de bibliotheek gegaan. Op school lezen we natuurlijk wel boeken. Een paar keer per week hebben we op school een kwartiertje lezen. Wij vinden de Kinderboekenweek dan ook tof. Het leuke is dat je de kinderboekenschrijvers ontmoet en tijdens de activiteiten doe je vaak iets met lezen,' aldus Renée en Lisanne.

Deel deze pagina: