Live Live

Kamer zegt 'nee' tegen zelfstandige groei Lelystad Airport

Gepubliceerd: Vrijdag 21 december 2018 09:45

Kamer zegt 'nee' tegen zelfstandige groei Lelystad Airport

LELYSTAD - Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft bakzeil gehaald met haar plan autonome groei op Lelystad Airport mogelijk te maken. Tweede Kamerlid Cem Lacin (SP) diende een motie in die gesteund werd door acht partijen.

Vorige week opperde minister Van Nieuwenhuizen dat zelfstandige groei van de luchthaven mogelijk zou moeten zijn. Daarmee bedoelde ze dat nieuwe luchtvaartmaatschappijen ook de kans zouden moeten krijgen te vliegen vanaf Lelystad.

Dinsdagavond voerde de Tweede Kamer een debat, waarin al bleek dat een meerderheid Lelystad liever blijft zien als een overloopluchthaven: alleen vakantievluchten die hun plek op Schiphol opgeven kunnen uitwijken naar Flevoland.

De motie die Lacin donderdag indiende werd met een meerderheid aangenomen. GroenLinks, D66, SGP, ChristenUnie, CDA, 50PLUS, de Partij voor de Dieren en de PvdA stemden in met het voorstel van de SP om zelfstandige groei tegen te gaan en vrachtverkeer te verbieden.

Een uitbreiding van het aantal vluchten op Lelystad Airport heeft ook voor Gelderland gevolgen. In positieve zin, door dichter bij huis te kunnen vliegen richting een vakantiebestemming, maar ook in negatieve zin. De geluidsoverlast boven de provincie zal toenemen wanneer meer vakantievluchten uitwijken van Schiphol naar Lelystad Airport.

 

Zie ook: 'Lelystad Airport in 2020 openen wordt heel moeilijk'
 

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

 

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: