Live Live

Jeugdzorginstelling in Hoenderloo en Deelen sluit deuren, 400 medewerkers weg

Gepubliceerd: Maandag 02 december 2019 21:38

Jeugdzorginstelling in Hoenderloo en Deelen sluit deuren, 400 medewerkers weg

HOENDERLOO - Jeugdzorgorganisatie Pluryn sluit in de loop van 2020 de locaties in Hoenderloo en Deelen. Die beslissing volgt onder meer op de slechte financiƫle resultaten en een tik op de vingers van de inspectie. De vierhonderd medewerkers moeten elders aan de slag of mogelijk uitkijken naar ander werk.

De Hoenderloo Groep, onderdeel van Pluryn, raakte vorig jaar in opspraak om een maatregel waarbij jongeren urenlang moesten stilzitten aan tafel als ze zich slecht hadden gedragen. De Hoenderloo Groep werkte aan verbetering, maar dat brengt niet het gewenste resultaat. Mede daarom gaan de deuren dicht.

Momenteel heeft de instelling 214 jongeren in behandeling. 'Meestal duurt een behandeling negen maanden tot anderhalf jaar. Volgend jaar lopen de meeste behandelingen af. Er komen dan geen nieuwe jongeren meer naar Hoenderloo en Deelen', zegt Marian Draaisma van Pluryn.

Vier miljoen verlies

De twee locaties lijden dit jaar naar verwachting een verlies van ruim vier miljoen euro. Ook de vooruitzichten zijn slecht. 'Dat gaat ten koste van de overige onderdelen van Pluryn en dat kan niet blijven voortduren', meldt het bedrijf.

Het is nog onduidelijk of er medewerkers zijn die hun baan verliezen. Pluryn zegt met het personeel van de twee locaties in gesprek te gaan over herplaatsing binnen het bedrijf. De jongeren stromen waar nodig door naar andere opvang, zoals thuis, specialistische behandelcentra van Pluryn of naar andere zorgaanbieders.

Gevolgen voor Hoenderloo College

De sluiting heeft volgens Pluryn ook gevolgen voor het Hoenderloo College, een school voor intensief speciaal basis- en voortgezet onderwijs. Daar gaan 320 kinderen uit de regio naar school.

'Ingrijpend nieuws'

Pluryn is zich er naar eigen zeggen 'zeer van bewust dat dit ingrijpend nieuws is voor jongeren, hun familie, verwanten, onze medewerkers en iedereen die betrokken is bij de jeugdzorg' op deze locaties. Het besluit moet nog verder worden besproken met onder meer de raad van toezicht en centrale ondernemingsraad.

Meer geld nodig voor jeugdzorg

CNV Zorg & Welzijn is 'geschokt' en wil dinsdag in gesprek. 'Onze eerste zorg gaat uit naar de gevolgen voor de jongeren en hun gezinnen en de medewerkers', staat in een verklaring. De vakbond wijst als oorzaak onder meer op de gebrekkige transitie van de jeugdzorg naar gemeenten en wil meer geld voor deze zorgsoort. 'Anders komt de hulp aan zeer kwetsbare jongeren in gevaar.'

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: