Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Programma Airborne Ede-maand bekend

dinsdag 23 april 2024, 16.36
door Florence van der Molen
Drie herinneringsevenementen, een wandelfestival en concerten. Dat zijn een paar van de vele activiteiten die de gemeente bekend heeft gemaakt voor de Airborne Ede-maand. Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. ‘Vrijheid Springlevend’ is het thema van de herdenking dit jaar.
De herdenkingsposter
© Gemeente Ede

“September staat in Ede in het teken van herdenken en vieren”, stelt burgemeester René Verhulst. ‘Hoewel de slag mislukte, was dit het begin van de bevrijding van Nederland. We staan stil bij hoe waardevol vrede en veiligheid is.” Dat gebeurt met drie herinneringsmomenten en andere activiteiten.

De herdenkingsmaand gaat van start met de Airborne Veteranenavond in de Heideweek. Bij het gratis opluchtconcert dat om 20.00 uur begint, treedt het Orkest Koninklijke Luchtmacht op met OG3NE.

Massdrops

Bezoekers kunnen de welbekende massdrops van 11 Luchtmobiele Brigade zien en er vliegen ook historische vliegtuigen over. Kinderen en jongeren kunnen workshops doen, er zijn verschillende optredens en er is een Airborne-markt.

Het Pegasus Wandelfestival start dit jaar voor het eerst vanaf het Museumplein. Wandelaars kunnen een route kiezen van 5, 10 of 20 kilometer. Tijdens de wandeling is op verschillende manieren het verhaal van Operatie Pegasus te beleven.

In september zijn er in de Oude Kerk kunstwerken over vrijheid en Airborne tentoongesteld. Het volledige programma is te zien op deze website.

Meer over