Live Live

Informatiebijeenkomst over steen- en kerkuilen in Ederveen

Gepubliceerd: Donderdag 01 november 2018 11:01

Informatiebijeenkomst over steen- en kerkuilen in Ederveen

EDERVEEN – Op donderdag 8 november is er een informatieavond over steen- en kerkuilen. De bijeenkomst is in het Dorpshuis De Zicht aan de Marktplein 10 in Ederveen.

Wethouder Willemien Vreugdenhil opent de avond om 20.00 uur, maar vanaf 19.45 uur bent u al welkom en staat de koffie en thee al klaar. Toegang is gratis. 

Initiatief vanuit Levend Landschap

Een groep actieve bewoners uit Ederveen-De Klomp is onder begeleiding van SLG in 2017 gestart met het bewonersproces Levend Landschap. Eén van de initiatieven was om het buitengebied van Ederveen en Lunteren te verfraaien en aantrekkelijker te maken voor steen- en kerkuilen. Deze uilen behoren tot de beschermde diersoorten die zich goed thuis voelen in het Nederlandse cultuurlandschap. Doordat veel oude schuren en landschapselementen zoals hoogstamfruitbomen en knotbomen zijn verdwenen, hebben deze uilen hulp nodig als het gaat om nestgelegenheid en voedselaanbod.

Vrijwilligers spelen grote rol

Tijdens de informatieavond vertellen vrijwilligers Eric Hendriks en Jan Snoijink hoe steen- en kerkuilen leven en welke mogelijkheden er voor particulieren zijn om het eigen erf beter in te richten voor deze uilen. Ook wordt de rol van vrijwilligers bij de bescherming van uilen besproken. Eric zet zich in voor steenuilen via STONE en Jan beschermt kerkuilen via de Kerkuilenwerkgroep Nederland. Voor de nieuwe vrijwilligers is er een cursus.

Programmaonderdelen

De volgende onderdelen komen aan bod: erf scan maken met advies, territoria inventariseren met geluid, training veilig werken op een ladder, ophangen van nestkasten en broed biologisch onderzoek. Naast het cursusprogramma wordt ook de subsidiemogelijkheid voor erfeigenaren voor aanschaf van beplanting en nestkasten toegelicht. Naderhand kunnen vrijwilligers zich aanmelden en ook erfeigenaren met interesse in beplanting en/of een uilennestkast kunnen zich melden.

Het project Levend Landschap wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Ede en de Provincie Gelderland. Kijk voor meer informatie op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Foto: Henk van den Burg

Deel deze pagina: