Live Live

Hoe vervuild is de lucht in jouw gemeente?

Gepubliceerd: Woensdag 08 januari 2020 13:18

Hoe vervuild is de lucht in jouw gemeente?

EDE - We ademden jarenlang steeds minder vervuilende stoffen in, maar in 2018 is de lucht weer iets minder schoon geworden. Het RIVM noteerde namelijk 6 procent meer fijnstof in de lucht dan in 2017. Wel nam de concentratie van stikstofdioxide af, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het onderzoekinstituut.

Fijnstof komt vrij in het verkeer, maar ook bijvoorbeeld rond veehouderijen in landbouwgemeenten als Ede en Barneveld. Wat betreft stikstofdioxide worden de hoogste waarden in Gelderland in Nijmegen en Arnhem gemeten, ook duidelijk boven het landelijk gemiddelde.

De uitstoot van stikstofdioxide kan leiden tot gezondheidsklachten, maar speelt - samen met andere stoffen - ook een rol in de stikstofcrisis. Eind mei verwees de Raad van State het in 2015 gestarte Programma Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak.

Het kabinet kwam eind vorig jaar met een pakket maatregelen om de stikstofproblematiek op te lossen en de natuur te herstellen. Zo gaat de maximumsnelheid op snelwegen omlaag naar 100 kilometer per uur.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: