Live Live

Het World Food Centre heeft nog lange weg te gaan

Gepubliceerd: Vrijdag 12 juli 2019 16:36

Het World Food Centre heeft nog lange weg te gaan

EDE - Een lang gekoesterde wens van het college van burgemeester en wethouders, de realisatie van het World Food center in Ede. Een themapark waarin bedrijven, universiteit, geïnteresseerde bezoekers laten zien hoe voedsel tot stand komt, is inmiddels een langdurig project geworden.

Er wordt sinds meerdere jaren door de Edese raad gesproken over het World Food Center (WFC). Tijdens een oordeelsvormende vergadering werd in twee delen, een openbaar en een besloten deel, gesproken over de statuten van de stichting achter het WFC, maar ook over nieuwe overeenkomst.

Oorspronkelijke plan

Oorspronkelijk zou het WFC een eivormig gebouw worden met een publieksfunctie waarbij werd uitgegaan van 300.000 bezoekers per jaar. Naast dit centrum zou er een soort campus worden gerealiseerd met daarop diverse voedselgerelateerde bedrijven. Naast uitleg over voedsel zou er ruimte zijn voor ontwikkeling van nieuwe producten.

 Het WFC moet voor veel werkgelegenheid zorgen, in het WFC zelf, bij bedrijven, horeca, dienstverlening en bij toeleveranciers. Het zou een mooi gebied worden met het WFC en een nieuw station. De gemeente Ede zou financieel bijdragen, 500.000 euro aan de ontwikkeling en 5 miljoen euro aan het WFC zelf. De grondexploitatie zou op 0 blijven.

huidige situatie

De situatie is nu anders dan jaren geleden. Er zijn nieuwe afspraken, die al deels goedgekeurd zijn door de Edese raad, maar dit alles geeft een mooi beeld van de stand van zaken. Waar Ede eerst 5,5 miljoen euro zou investeren is dit nu 6 miljoen euro geworden. Daarnaast leent de gemeente het WFC 26 miljoen euro. Het bedrijfsleven wat de grote trekker zou zijn is nog maar summier betrokken. De nieuwe situatie houdt concreet in dat er 600 woningen naast het WFC komen, dus minder groen, meer verstening. 

In plaats van een eivormig gebouw komt er een uitbreiding van het Maurits Kazerne. Het nieuwe station is nog lang niet gerealiseerd. De grondexploitatie is verslechterd naar 19 miljoen euro in de min.

Reacties

Tijdens het debat bleek dat BurgerBelangen tegen de komst van het WFC is. Gemeentebelangen was daar juist positief over gestemd. Harry van Huijstee van de PvdA liet weten: 'Zijn de kosten en inkomsten wel in balans, ik denk van niet, ik twijfel hierover. De vraag of er wensen of bedenkingen zijn. Die hebben wij zeker. Het is geen goede zaak dat het bedrijfsleven zich steeds verder terugtrekt. Het is niet in balans wanneer een terugtrekkend bedrijfsleven wel invloed houdt op de ontwikkeling. De risico’s zijn aanzienlijk en gegeven de andere ontwikkelingen in Ede aan de hoge kant.'

Ondanks afspraken dat de grondexploitatie op nul zou blijven is die ondertussen 19 miljoen euro negatief, dat vindt de PvdA te veel. 'Maar kunnen we nog wel terug?' Deze laatste vraag werd ook gedeeld door onder meer de SGP Ede, VVD Ede en het CDA. Jan Pieter van der Schans: 'Wij zijn nu op een bepaald punt in het proces. Ik vraag mij af of er een exitstrategie is. Heeft het college hierover nagedacht?'

Ook de VVD en de SGP stelde dezelfde vraag. Wethouder Leon Meijer gaf toe dat een exit geen optie is. 'Je hebt te maken met een projectontwikkelaar waar wij al tijden mee samenwerken. Ook een exit zou kosten met zich meebrengen. Dat wordt erg duur.' Ook Groen Links, D66, ChristenUnie en EdeNu hadden meerdere vragen over het betrekken van bedrijfsleven, economische zaken en waarom de Wageningen Universiteit niet in het nieuw te vormen bestuur zit. 

Wethouder Leon Meijer gaf aan dat de WUR inderdaad niet in het bestuur zit: 'Wij hebben daarover gesproken met de WUR, maar zij geven aan niet zitting te nemen in stichtingsbesturen.' Op hoe het kan dat het bedrijfsleven minder aanhaakt bij het WFC project wilde wethouder Meijer alleen in beslotenheid toelichten.

Einde in zicht

Na het zomerreces praat de raad verder over het WFC in de besluitvormende vergadering. Tijdens en na de vergadering ging de discussie over het WFC nog even verder op social media, waarbij er twee kernvragen opdoken. Wat vindt de burger eigenlijk van het WFC en hoe kansrijk is het? Enkele Edenaren opperden een referendum te organiseren.

Foto: gemeente Ede

Deel deze pagina: