Live Live

Het begin van een nieuwe wereld in het Kröller-Müller Museum

Gepubliceerd: Vrijdag 31 mei 2019 12:31

Het begin van een nieuwe wereld in het Kröller-Müller Museum

OTTERLO - Vanaf 1 juni tot en met 29 september is de tentoonstelling Het begin van een nieuwe wereld De ontwikkeling van de moderne sculptuur in het Kröller-Müller Museum te zien. De expositie laat de ontwikkeling van de moderne sculptuur zien door de ogen van Bram Hammacher, directeur van het Kröller-Müller Museum.

van 1948 tot 1963. Meteen bij zijn aantreden kiest Hammacher voor een nieuwe koers: hij wil de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst op internationaal niveau in beeld brengen.

Beeldencollectie

Hij slaagt erin een beeldencollectie bijeen te brengen die een volwaardige tegenhanger is van de schilderijencollectie van Helene Kröller-Müller en bezorgt daarmee het museum ook een uniek ‘profiel’. Zeker destijds zijn er weinig grote musea met een nadruk op sculptuur.

In de loop van de jaren weet Hammacher voor Otterlo werken te verwerven van onder anderen Alexander Archipenko, Jean Arp, Antoine Bourdelle, Raymond Duchamp-Villon, Julio Gonzalez, Barbara Hepworth, Jacques Lipchitz, Marino Marini, Henry Moore, Constant Permeke, Auguste Rodin en Ossip Zadkine. Ook koopt Hammacher niet-westerse sculpturen aan, omdat hij de inspiratiebronnen van de moderne beeldhouw- en schilderkunst wil laten zien.

Eerste beeldentuin in Nederland

Hammachers grote droom is de verwezenlijking van een beeldentuin. In 1961 is het zover: onder grote internationale belangstelling wordt de tuin geopend. Het concept, een labyrintachtige tuin, waarin de natuur en de beeldhouwkunst als gelijkwaardig worden opgevat, is destijds volkomen nieuw en revolutionair. Vanaf dit moment is het Kröller-Müller een van de belangrijkste internationale musea voor moderne sculptuur.

De beeldentuin is Hammachers bekendste wapenfeit, maar hij verwerft ook veel beelden voor ‘binnen’, vaak in nauwe wisselwerking met de beelden in de tuin. Met een groot aantal van deze beelden laat Het begin van een nieuwe wereld een rijkgeschakeerd beeld zien van de moderne beeldhouwkunst.

De tentoonstelling omvat ook latere aanwinsten, soms gedaan ter aanvulling op de Hammachercollectie. Een van de belangrijkste is Le commencement du monde vanConstantin Brancusi, het beeld dat de inspiratie vormde voor de titel van de tentoonstelling.

Foto van de eerste inrichting beeldentuin in 1961 met onder andere Arp en Pan. Verkregen via de beeldbank van het Kröller-Müller Museum.

Deel deze pagina: