Live Live

Herdenking Huzaren Monument

Gepubliceerd: Dinsdag 08 mei 2018 12:00

Herdenking Huzaren Monument

Op vrijdag 11 mei om 10.30 uur vindt er een herdenking plaats bij het Huzaren Monument bij Juffrouw Tok aan de Verlengde Arnhemseweg. Burgemeester René Verhulst houdt een toespraak. Verder zijn er kransleggingen.


Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. De Veluwe wordt verdedigd door het 4e Regiment Huzaren dat is gelegerd in Ede. Men verwacht dat de vijand vanuit Oosterbeek zal oprukken over de N224. Er wordt een eskadron gestuurd om deze toegang naar Ede te verdedigen. Maar de druk is groot. Er is veel vijandelijk vuur en het is duidelijk dat de Duitsers snel en goed bewapend zijn.

Op een gegeven moment wordt een groot deel van het eskadron terug geroepen. Slechts vier mannen blijven achter bij Juffrouw Tok. Drie van de Huzaren, Van Limburg Stirum, Bonkerk en Dijkers sneuvelen, gedood door de vijand. Slechts één, Kuperus, overleeft het door de alerte reactie van de toenmalige eigenaar van herberg de Zuid Ginkel nu Juffrouw Tok. De eerste slachtoffers op Edes grondgebied van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen.

Markante plek

De herdenking vindt plaats op een markante plek. Dè plek waar de oorlog begon voor Ede, waar in september 1944 meer dan 2000 para’s landden op de Ginkelse Heide en waar op 17 april 1945 de bevrijders, de Britse infanterie divisie Polar Bears, richting Ede trok.

De herdenking wordt georganiseerd door Jan Kijlstra van Stichting Erfgoed Ede in samenwerking
met Kabinet gemeente Ede.

Foto: Gemeente Ede

Deel deze pagina: