Live Live

Herdenking bij het Huzaren Monument

Gepubliceerd: Woensdag 08 mei 2019 16:37

Herdenking bij het Huzaren Monument

Op vrijdag 10 mei om 11.00 uur vindt er een herdenking plaats bij het Huzaren Monument bij Juffrouw Tok aan de Verlengde Arnhemseweg. Burgemeester René Verhulst houdt een toespraak. Verder zijn er kransleggingen, dit stelt de gemeente Ede woensdag in een persbericht.

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. De Veluwe wordt verdedigd door het 4eRegiment Huzaren dat is gelegerd in Ede. Men verwacht dat de vijand vanuit Oosterbeek zal oprukken over de N224. Er wordt een eskadron gestuurd om deze toegang naar Ede te verdedigen. Maar de druk is groot. Er is veel vijandelijk vuur en het is duidelijk dat de Duitsers snel en goed bewapend zijn.

Op een gegeven moment wordt een groot deel van het eskadron terug geroepen. Slechts vier mannen blijven achter bij Juffrouw Tok. Drie van de Huzaren, Van Limburg Stirum, Bonkerk en Dijkers sneuvelen, gedood door de vijand. Slechts één, Kuperus, overleeft het door de alerte reactie van de toenmalige eigenaar van herberg de Zuid Ginkel nu Juffrouw Tok. De eerste slachtoffers op Edes grondgebied van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen.

Markante plek

De herdenking vindt plaats op een markante plek. Dé plek waar de oorlog begon voor Ede, de plek waar in september 1944 meer dan 2000 para’s landden op de Ginkelse Heide en waar op 17 april 1945 de bevrijders, de Britse infanterie divisie Polar Bears, richting Ede trok.

Foto: Burgemeester Verhulst tijdens de herdenking bij het bevrijdingsmonument Veluwe aan de Otterloseweg in Harskamp zaterdag 4 mei 2019.

Deel deze pagina: