Live Live

Heb je plek voor zonnepanelen? Ede heeft wel interesse

Gepubliceerd: Woensdag 11 maart 2020 15:14

Heb je plek voor zonnepanelen? Ede heeft wel interesse

EDE - De gemeente Ede is op zoek naar zogenoemde 'restgronden' waar zonnepanelen op aangelegd mogen worden. Particulieren of bedrijven die een dak of veld over hebben, kunnen zich melden bij de gemeente.

Eerder concludeerde het gemeentebestuur al dat ze zelf te weinig restgronden in bezit hebben voor de aanleg van zonnepanelen. Daarop besloot de gemeenteraad uiteindelijk de regels aan te passen: ook grote zonnevelden (van 2 hectare of groter) werden toegestaan. Alleen zo kan de coalitieafspraak, vijftig hectares aan zonnevelden, gehaald worden.

Angst: ten koste van landbouwgrond

Maar die grote zonnevelden liggen ook gevoelig. De politiek - met name CDA en SGP - is bang dat dit ten koste gaat van veel landbouwgrond.

Wethouder Lex Hoefsloot wil ook blijven inzetten op zoveel mogelijk zonnepanelen op andere plekken dan op landbouwgrond. 'We onderzoeken daarom het gebruik van restgronden en de mogelijkheden van overkapping van parkeerplaatsen met een zonnedak', zegt hij.

Het gaat om publieke én particuliere bezittingen waar zonnepanelen op kunnen komen. Mensen die bijvoorbeeld graag zonnepanelen op hun grote schuur willen laten plaatsen, kunnen zich melden bij de gemeente.

Zes hectare


Het college inventariseert de meest kansrijke plekken en kijkt daarna welke projecten verder uitgewerkt kunnen worden. De GroenLinks-wethouder wil voor de verkiezingen in 2022 nog minstens zes hectare aan zonenergiesystemen op restgronden van de gemeente en particulieren vinden.

Meer over de zonnepanelen vanaf maandag te zien bij EDE TV Nieuws
 
Geschreven door: Joukje Valkenburg van mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: