Live Live

Harde wind teistert Gelderland, veel schademeldingen

Gepubliceerd: Zaterdag 09 maart 2019 20:35

Harde wind teistert Gelderland, veel schademeldingen

ARNHEM - Flinke windstoten teisterden Gelderland zaterdagmiddag korte tijd. Het KNMI gaf daarom code geel af. De waarschuwing is om 18.00 uur ingetrokken. Op de Ginkelse Heide bij Ede dreigden rukwinden een tent omver te blazen. Ook elders waren veel meldingen van overlast.

Rond 15.30 uur ging het op meerdere plekken in de provincie even flink tekeer. Tijdens de lammetjesdag op de Ginkelse Heide bij Ede werd een tent met circa 30 bezoekers ontruimd. Die moesten naast de schaapskooi schuilen. Onder de bezoekers waren veel kinderen. Door de bevestiging van extra scheerlijnen hield de tent het uiteindelijk.

Ook uit onder meer Wageningen, Elst, Lunteren, Nunspeet en veel andere plaatsen kwamen meldingen van stormschade. De hulpdiensten gingen aan de slag om onder meer omgevallen bomen op te ruimen en schade aan daken te inspecteren. In Elst waaiden zonnepanelen van het dak van een bedrijfspand en liep het dak van bouwketen Gamma schade op. In Gendt viel een metershoog reclamebord om. In Ermelo ging een enorme boom omver. Het gevaarte belandde tegen een rijtjeswoning.

'Heftig'

Volgens MeteoGroup werd er in Wageningen een windstoot gemeten van 104 kilometer per uur. In Dordrecht werd zelfs 126 kilometer per uur gemeten. 'Zo heftig is het sinds de januaristorm van vorig jaar niet meer geweest', meldt de meteodienst.

Geen treinen

Tussen Arnhem en Ede reden zaterdagmiddag geen treinen, meldt de NS. Er lagen takken op het spoor bij Oosterbeek. De versperring was rond 16.50 verholpen.

Bij Barneveld zat er iets te te veel beweging in een paal met daarop een reclame-uiting. Om te voorkomen dat de boel naar beneden kwamen, moesten monteurs in de harde wind de hoogte in.

Ooievaar

In Wamel bleek een ooievaar niet bestand tegen harde windvlaag. Het dier kukelde uit een nest. Dat was live te zien op de beelden van BuitenGewoon. De ooievaar lijkt het zonder veerscheuren te hebben overleefd.

Eerder code geel

Eerder deze week gaf het KNMI ook al twee keer code geel af vanwege stormachtig weer. In de Tooropstraat in Nijmegen waaide maandag een enorme steiger om. De stellage lag daarna over een lengte van 100 meter op de weg.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

De tent op de Ginkelse Heide bij Ede - Foto: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: