Live Live

Groot financieel tekort bij Sociaal Domein

Gepubliceerd: Donderdag 27 september 2018 11:22

Groot financieel tekort bij Sociaal Domein

De gemeente Ede heeft binnen het Sociaal Domein op de onderdelen Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdzorg een extra tekort van een paar miljoen euro.

De financiële nood is nu al duidelijk zichtbaar bij Jeugdzorg, in de nabije toekomst verwacht men bij de Wmo ook de klappen op te moeten vangen. Het college gaat samen met de raad onderzoeken hoe deze tekorten opgevangen kunnen worden zo blijkt uit een memo die naar de Edese raad is gestuurd.

Wat is Sociaal Domein?


Sociaal Domein is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met de sociale kant van het gemeentelijke beleid: bijvoorbeeld zorg, welzijn, onderwijs, gezondheidszorg en opvoeding. 
 
Tekorten lopen in de toekomst op

Door de Wmo kunnen mensen die niet zelfredzaam zijn zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Lex Hoefsloot, Wethouder Wmo vertelt EDE TV Nieuws dat de tekorten bij Wmo nu nog behapbaar zijn, maar zullen oplopen door de vergrijzing en maatregelen van het Rijk.

Een ingewikkeld proces

Hester Veltman, wethouder Financiën vertelt dat het tekort hoger is dan men voor de zomer dacht: ‘We hebben drie jaar geleden de verantwoordelijkheid over het Sociaal Domein gekregen en het is soms nog steeds zoeken hoe het nu precies gaat, het is heel ingewikkeld.’ Veltman stelt de kwestie goed te onderzoeken om in de toekomst het Sociaal Domein er beter uit te laten zien.

Jeugdzorg ondersteunt in het veilig opgroeien van kinderen. Wethouder Jeugdzorg Leon Meijer vertelt EDE TV Nieuws dat de tekorten vooral bij Jeugdzorg zichtbaar zijn. Bekijk het item, inclusief de interviews met Leon Meijer, Lex Hoefsloot en Hester Veltman hier.
 
Op de foto: Wethouder Jeugdzorg, Leon Meijer
 
Foto: Omroep Ede

Deel deze pagina: