Live Live

Grond Vink in tuinen en kruipruimtes woonwijk Enka in Ede niet vervuild

Gepubliceerd: Dinsdag 22 januari 2019 18:59

Grond Vink in tuinen en kruipruimtes woonwijk Enka in Ede niet vervuild

EDE - De veelbesproken partij grond van afvalverwerker Vink die in tuinen en kruipruimtes in de Edese wijk Enka is gebruikt, is niet vervuild. Dat concludeert de gemeente Ede in een brief aan de bewoners. 

 

Een geruststellende boodschap voor de bewoners van 48 woningen in Enka. Zij zaten afgelopen maand in spanning of het zand dat is gebruikt in hun tuinen en kruipruimtes vervuild is.

In november vorig jaar bracht Zembla het nieuws dat er een partij vervuilde grond van zo'n 10.000 ton is gestort in nieuwbouwwijken. Het onderzoeksprogramma baseerde zich op een diepgaand onderzoek van de Gelderse Omgevingsdiensten die een uitgebreide inspectie hadden uitgevoerd bij afvalverwerkingsbedrijf Vink uit Barneveld.

Reactie bewoners

De uitslag van het onderzoek van de gemeente Ede wordt nog niet door alle bewoners klakkeloos aangenomen. 'We hebben nog geen rapport gezien. Ik wil weten wat er is getest en wat de precieze uitslag daarvan is. Zolang de vraag nog niet is beantwoord waar de grond oorspronkelijk vandaan komt, kun je sowieso nog niets vaststellen', aldus een bewoner die anoniem wil blijven.

Een andere bewoner gaat ervan uit dat alles nu goed zal zijn. 'De mannen die de grond hebben getest, kwamen niet in dikke beschermende pakken. Ze pakten het zand met de blote handen vast. Dus dat stelt mij wel gerust.'

Onderzoek naar vervuiling nog niet klaar

In Ede was 50 kuub zand van de totale partij gebruikt. Zo'n vier vrachtwagens vol. Vink heeft altijd ontkend dat de partij grond die zij voor woonwijken hebben geleverd vervuild is. Het bedrijf liet de grond in Barneveld onlangs zelf onderzoeken door onderzoeksbureau Tauw. Uit dit onderzoek bleek ook dat de grond niet vervuild is.

In de gemeente Barneveld is de grootste partij zand terechtgekomen: ruim 9000 ton. De gemeente Barneveld en inwoners van Barneveld doen allebei nog onderzoek naar de vervuiling in die gemeente.

Inmiddels is bekend dat de partij grond in twaalf gemeenten terecht is gekomen. Eerder bleek uit onderzoek door de Gelderse Omgevingsdiensten en de GGD Gelderland-Midden dat de partij grond niet in woonwijken gebruikt had mogen worden. Volgens de instanties is er echter geen gevaar voor de volksgezondheid.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Google Maps

Deel deze pagina: