Live Live

Gemeente Ede wil scherper toezicht op kwaliteit zorg

Gepubliceerd: Donderdag 31 januari 2019 09:53

Gemeente Ede wil scherper toezicht op kwaliteit zorg

EDE - De gemeente Ede zegt scherper toezicht te willen houden op de kwaliteit van de zorg. Volgens Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)-wethouder Hoefsloot staat de gemeente voor goede, betrouwbare Wmo-zorg met continuïteit. Hoefsloot wil de nieuwe regels rond de Wmo aangrijpen om de verleende zorg onder de loep te nemen.

‘Daarom zetten we verdere stappen om zorgaanbieders te toetsen, we sluiten ook aan bij het Informatieknooppunt Zorgfraude, voor de zeldzame gevallen waarin er diepgravend onderzoek nodig is', legt Hoefsloot uit.

Rapportages openbaar gemaakt

In opdracht van de Gemeente Ede controleert de GGD de aanbieders van bijvoorbeeld beschermd wonen en dagbesteding. ‘De rapportages daarvan worden in de toekomst openbaar gemaakt. Dat doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ook voor bijvoorbeeld klinieken en apotheken. Zo kan iedereen nagaan welke kwaliteit er geleverd wordt en waar nog wat verbeterd moet worden. Niet alleen Ede doet dit zo, veel Nederlandse gemeenten zijn hier ook mee bezig’, zo licht de wethouder toe.

De stap is volgens Hoefsloot nodig omdat de gemeente de problematiek van de cliënten zwaarder ziet worden. ‘Sommige zorgaanbieders hebben nog echt slagen te maken, dat kun je alleen constateren door het te meten.’ De wethouder heeft vertrouwen in de toetsingsmethode. ‘Zorgaanbieders zien dat ook, ze staan open voor deze methode, die natuurlijk wel voor discussie zorgt.’

Gelderse gemeenten maken zich zorgen over tekort binnen jeugdzorg

Omroep Gelderland meldde dinsdag nog dat de zorgen over de tekorten in de Gelderse jeugdzorg met de dag groter worden. Woensdag maakte Gelders gedeputeerde Jan Markink aan Omroep Gelderland bekend in februari met een lijst te komen van Gelderse gemeenten die kampen met tekorten op de jeugdzorgbegroting.


In november vorig jaar werd door de gemeente Ede bekendgemaakt dat er een aanzienlijk tekort in het algemene zorgbudget zit. Leest u de artikelen over het tekort terug in de onderstaande linkjes.


Foto: Pixabay

Deel deze pagina: