Live Live

Gemeente Ede heeft vooral begrotingstekort in het zorgbudget

Gepubliceerd: Maandag 22 oktober 2018 10:50

Gemeente Ede heeft vooral begrotingstekort in het zorgbudget

EDE - De gemeente Ede wil ruimte geven aan ambities en vooral het tekort van 10 miljoen euro in het zorgbudget terugdringen.

Met wat passen en meten is dat tekort terug te brengen naar een algemeen tekort in de begroting van 5 miljoen euro. Dat was de boodschap van wethouder Leon Meijer donderdag 18 oktober tijdens de presentatie van de begroting 2019-2022 van de gemeente Ede. 


De gevolgen

Het opstellen en vaststellen van de begroting is een belangrijk moment. De begroting kijkt naar de financiële situatie voor de komende vier jaar. EDE TV Nieuws sprak met Leon Meijer over de gevolgen van de begroting voor de Edese gemeenschap.

Meerdere oplossingen

Het tekort kan volgens wethouder Leon Meijer op een paar manieren worden opgelost. ‘We zouden bijvoorbeeld de belasting omhoog kunnen doen om meer inkomsten te krijgen, of we gaan bezuinigen op allerhande taken.’ Het liefst blijft Meijer ver weg van deze maatregelen. ‘We willen de tekorten terugdringen, maar er wel even de tijd voor nemen, door de tekorten in het zorgbudget terug te dringen op een efficiente manier.’

Geen korting op paspoort

De gemeente kan door het begrotingstekort Edese inwoners in 2019 geen korting geven bij de aanschaf van identiteitsbewijzen. ‘Dat kost ons 5 miljoen euro, we vinden het belangrijker de tekorten in bijvoorbeeld de jeugdzorg terug te dringen’, verklaart de wethouder. De inflatiekorting, een lastenverlichting op de loon-en inkomstenbelasting wordt de komende tijd ook ingetrokken door de gemeente. ‘Dat kan 1 miljoen euro opleveren’, stelt Leon Meijer.

Ondanks de tekorten ziet de wethouder mogelijkheden voor mooie projecten. In november neemt de gemeenteraad een besluit omtrent de begroting. Bekijk hier het hele gesprek met Leon Meijer.
 
 
Foto: Omroep Ede

Deel deze pagina: