Live Live

FNV stelt ultimatum sluiting Hoenderloo Groep; 'acties en stakingen niet uitgesloten'

Gepubliceerd: Dinsdag 24 december 2019 14:32

FNV stelt ultimatum sluiting Hoenderloo Groep; 'acties en stakingen niet uitgesloten'

EDE - FNV Zorg & Welzijn heeft de Raad van Bestuur van Pluryn een ultimatum gesteld om de sluiting van de Hoenderloo Groep uit te stellen, zo stelt de organisatie dinsdag in een persbericht.

De vakbond vindt dat het bestuur de alternatieven vanuit de medewerkers niet serieus overweegt. De vakbond eist, naast uitstel van de sluiting, dat de raad met FNV een gesprek met minister De Jonge van VWS aanvraagt voor financiële ondersteuning.

Daarnaast wil FNV een open gesprek met de raad over continuering van De Hoenderloo Groep waarbij geen enkele mogelijkheid wordt uitgesloten. Wanneer de eisen niet voor 6 januari worden ingewilligd, gaat de vakbond met de medewerkers over tot acties. Werkonderbrekingen en stakingen voor korte of lange duur worden niet uitgesloten.

Andere motieven

Het bestuur weigert de medewerkers en de FNV meer openheid te geven over de financiële resultaten van de Hoenderloo Groep en Pluryn aan FNV en medewerkers. Ook over de inspecties van de overheid laat de Raad niets los.

‘Medewerkers denken dat andere motieven spelen bij de Raad van Bestuur om de Hoenderloo Groep persé te willen sluiten zonder alternatieven te overwegen,’ vertelt Jan Verhoeven, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Zo verdenken veel medewerkers hun bestuur ervan dat het hen vooral te doen is om verkoop van het vastgoed waar de Hoenderloo Groep is gevestigd. Een doorstart of redding vanuit het Rijk zou betekenen dat het pand in de Gelderse bossen niet in de verkoop kan.’

Continuïteit van zorg en scholing

Volgens een actiegroep met (oud)medewerkers van Pluryn zijn er investeerders en wetenschappers die een zelfstandige doorstart willen maken in de vorm van een expertisecentrum voor complexe jeugdzorg. Volgens de FNV is dat een optie die zeker door de Raad van Bestuur moet worden gehoord. Dit zou niet alleen continuïteit van werk voor jeugdzorgmedewerkers betekenen, maar ook van zorg en scholing voor de kinderen. Die vallen door de sluiting straks tussen wal en schip.

Verhoeven: ‘Veel kinderen in Hoenderloo hebben een lange weg van hulpverlening afgelegd voordat ze hier kwamen. Het is uniek wat er in Hoenderloo wordt aangeboden; specialistische jeugdzorg én scholing voor een zeer kwetsbare groep kinderen. Het is nu onduidelijk of deze 200 kinderen straks ergens terecht kunnen en of deze zorg wel aansluit op hun complexe problematiek.’

Bij de Hoenderloo Groep, onderdeel van Pluryn, werken 400 mensen. Zij bieden specialistische jeugdzorg en scholing aan 200 jongeren in het Gelderse Hoenderloo en Deelen.


Foto: De Hoenderloo Groep

Deel deze pagina: