Live Live

Extra attracties in Kijk en Luistermuseum tijdens Nationale Museumweek

Gepubliceerd: Vrijdag 05 april 2019 14:01

Extra attracties in Kijk en Luistermuseum tijdens Nationale Museumweek

EDE - Het is Nationale Museumweek. Op zaterdag 13 april zijn er daarom extra attracties in het Kijk en Luistermuseum. Bovendien kost een museumbezoek deze zaterdag slechts twee euro per persoon. Het thema van de Nationale Museumweek is: ‘Ontdek samen ons echte goud’.

In het Kijk en Luistermuseum kunt u zien en horen hoe mensen vroeger van muziek genoten toen er nog geen elektriciteit was. Er zijn draaiorgels, speeldozen, straatpiano's, muziekautomaten, een pianola, het orchestrion (zelf-spelend) orkest.

De organisatie van het museum stelt dat dit soort apparaten er al waren vóór de bandrecorder, de walkman, het keyboard en de cd-speler. Sterker nog: als dit soort instrumenten er niet was geweest, waren zij er misschien nooit gekomen. Nu werkt het allemaal elektronisch, de apparaten van vroeger werkten mechanisch. Je moest zelf draaien aan het draaiorgel, of een veer opwinden die ervoor zorgde dat er muziek kon klinken.

In het museum zijn grote speelkasten, die bijvoorbeeld in restaurants voor muziek zorgden, maar ook kleine speeldozen voor in de kamer, ze doen het bijna allemaal nog, dankzij een grote groep vrijwilligers die ze met verstand van zaken onderhoudt. Bij een bezoek aan het museum is een demonstratie van de instrumenten inbegrepen. Hier krijgt het begrip ‘Gouwe Ouwe’ écht betekenis.

Extra attracties.


Voor volwassenen kunnen is er een raadspel en voor kinderen een speciale speurtocht. Aan de hand van de uitkomst maken ze muziek met een zelf-spelend muziekinstrument. Wie meedoet aan een van deze activiteiten, krijgt gratis cake bij de koffie (of bij de ranja).

Zaterdag 13 april is het museum open van 10.00 tot 17.00 uur. Met Museumkaart is de toegang gratis. Voor anderen geldt deze zaterdag de speciale feestelijke toegangsprijs van twee euro.
 
Foto: Kijk en Luistermuseum

Deel deze pagina: