Live Live

Expositie Wim Angenent over verdwenen kastelen

Gepubliceerd: Vrijdag 03 januari 2020 15:29

Expositie Wim Angenent over verdwenen kastelen

WAGENINGEN -In de Wageningse bibliotheek zijn in januari 11 unieke tekeningen te zien van verdwenen kastelen die tussen 1500 en 1700 in de Gelderse Vallei stonden. Dit zijn onder andere het Stadskasteel Wageningen, het Veerhuis, Doorwerth, Terhorst, Tarthorst, de Walburcht in Rhenen, Grunsfort Hanepol, Harslo, Hoekelum en Kernhem.

De Wageningse amateur-archeoloog Wim Angenent heeft ze in hun omgeving van toen getekend met de historische kennis zoals die nu voorhanden is. Fraai ingekleurde panorama’s met veel details. 

Wim Angenent (1927) werkte vele jaren in de regio als veldwerkleider van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland. Hij leidde grote opgravingen in de Kloostersteeg en bij de stadsmuren in Wageningen, het onderzoek naar de ligging van kasteel Harslo en tal van kleinere opgravingen. In 2008 publiceerde hij het boek ‘Wagvene, 1000 jaar wonen en leven in Wageningen en omstreken’ over de archeologie en prehistorie in deze regio. 

Gelderse Vallei

Na zijn periode als archeoloog verwerkte Wim Angenent zijn kennis in grote tekeningen die allemaal de Gelderse Vallei van 1500 tot 1700 tot onderwerp hebben. Elke prent vereiste minstens drie maanden onderzoek en voorbereiding. Ze zijn getekend op grote vellen tekenplastic, met waterverf ingekleurd en ingelijst door Jan Hiensch. Bij bezoek aan de expositie is een door de kunstenaar samengestelde leeswijzer beschikbaar.

Wims motivatie? 'Fotografie was in de 16e eeuw nog niet mogelijk. En vandaag zijn, met uitzondering van Doorwerth, alle kastelen verbouwd of afgebroken en verdwenen uit het landschap. Die tijd wilde ik graag tot leven brengen.' In het voorjaar van 2020 worden de tekeningen in boekvorm uitgegeven. Een uniek en fraai kijkboek over bijzondere gebouwen in de Gelderse Vallei, waarvan als je goed kijkt nog allerlei sporen zijn te ontdekken. Met uitleg van de kunstenaar zelf.

Exposite ‘Verdwenen kastelen in een woest land – De Vallei 1500 – 1700’, 3 t/m 31 januari, BBLTHK Wageningen, Stationsstraat 2, openingstijden BBLTHK.

Foto: Wim Angenent

Deel deze pagina: