Live Live

Expositie over oneindige beweging in het Kröller-Müller Museum

Gepubliceerd: Vrijdag 03 mei 2019 13:50

Expositie over oneindige beweging in het Kröller-Müller Museum

OTTERLO - Van 18 mei tot en met 15 september 2019 presenteert het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Charlotte Posenenske. Lexicon of Infinite Movement | Lexicon van oneindige beweging. In deze eerste museale solotentoonstelling van Charlotte Posenenske in Nederland wordt ook voor het eerst de ruimtelijke ontwikkeling in Posenenske’s oeuvre in zijn geheel getoond.

Charlotte Posenenske, (1930-1985) was volgens de organisatie van het museum een van de belangrijkste Duitse minimalisten. Haar werken bestaan uit series in een onbepaalde oplage. Volgens een aantal regels kunnen ze ook door anderen steeds opnieuw worden gemaakt en met elkaar worden gecombineerd. Met haar radicale en ‘democratische’ opvattingen over materiaal, productie en auteurschap heeft Charlotte Posenenske een stempel gedrukt op de conceptuele en minimalistische kunst van de jaren zestig.

Minimalistische series

Charlotte Posenenske begon als schilder, maar voelde zich beperkt door het platte vlak en zette al snel de stap naar ruimtelijke werken. In 1967 ontwierp ze Serie B, een reeks concave en convexe vormen, hoekig en rond, in de kleuren rood, geel, blauw en zwart. De vormen worden als reliëfs aan de wand gehangen, maar ook als objecten in de ruimte geplaatst. In 1968 volgen Serie Den Serie DW, bestaande uit vierkante buiselementen, respectievelijk uitgevoerd in staal en karton, die door hun formaat en vorm doen denken aan ventilatieschachten.

Band met Nederland

Al vroeg in haar loopbaan had Posenenske een band met Nederland. In 1968 introduceerde de vermaarde galerie Art & Project in Amsterdam haar werk, dat grote verwantschap vertoont met de rationele, sobere opvattingen van Nederlandse kunstenaars, ontwerpers en architecten. Posenenske zag bovendien een verband tussen het Hollandse landschap en minimalistische sculptuur. Dit blijkt uit persoonlijke aantekeningen en uit haar enige film: Monotonie ist schön, opgenomen op Super 8 tijdens een reis door Nederland.

Hedendaagse kunstenaars en Posenenske


Teleurgesteld in de maatschappelijke reikwijdte van de kunst liet Charlotte Posenenske in 1968 de kunstwereld achter zich en gaat sociologie studeren. Haar werk en haar opvattingen bieden echter nog steeds aanknopingspunten voor jongere generaties kunstenaars.

Charlotte Posenenske. Lexicon van oneindige beweging is samengesteld door Suzanne Wallinga en Eloise Sweetman, in nauwe samenwerking met de Charlotte Posenenske Estate in Frankfurt.

Een kunstobject van Charlotte Posenenske. Foto via het Kröller-Müller Museum.

Deel deze pagina: