Live Live

Expositie foto's Linsey Kuijpers in Cultura Galerie

Gepubliceerd: Woensdag 10 oktober 2018 15:44

Expositie foto's Linsey Kuijpers in Cultura Galerie

Tot en met 10 november is in Cultura Galerie de expositie ‘Charlotte & Selectie Vrij Werk’, te zien met foto’s van Linsey Kuijpers.

Kuijpers, oorspronkelijk afkomstig uit Ede, is in 2013 geselecteerd voor het fotoproject Charlotte. De moeder van
Charlotte, Henny, wordt sinds 1975 gevolgd door de fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski en hij heeft inmiddels 6 boeken gepubliceerd over het leven van Henny. Kuijpers documenteert het leven van dochter Charlotte sinds 2013 en in 2018 is het eerste boek over Charlotte verschenen.

Het verhaal van Charlotte is aangrijpend en uniek. In dit project neemt Kuijpers de kijker mee in Charlotte’s wereld, vol mooie en moeilijke momenten. Dat levert een onverbloemd intiem en ontroerend portret op. Hoe is het om op te groeien binnen een gezin waar weinig te besteden is? Met zes kinderen die allemaal een rugzakje hebben? Hoe is het als het je niet goed lukt om mee te komen in de maatschappij? Het Charlotte-project heeft dit jaar veel belangstelling gehad in de landelijke pers en foto’s uit dit project zijn nu voor het eerste te zien in Ede.

Bij de expositie is ook aandacht voor van vrije werk van Kuijpers. In de serie Pressure draait het om prestatiedruk en onrust .“Het is nooit genoeg. In onze wereld kunnen we ons oneindig vergelijken met anderen, iedereen deelt zijn beste kant, deelt een perfecte wereld met ‘vrienden’. We zijn heel goed in torenhoge doelen stellen. We willen zoveel bereiken maar wat doet dat met ons? Maken we onszelf niet steeds ongelukkiger?” Regelmatig maakt Kuijpers beelden die haar innerlijke onrust zichtbaar maken. Beelden en ideeën die zich in haar hoofd bevinden worden naar foto’s vertaald waarbij de fotograaf op intuïtieve wijze te werk gaat. Voor de expositie heeft zij voor het eerst een selectie gemaakt.

De expositie Charlotte is tot en met 10 november gratis toegankelijk tijdens openingstijden van Cultura.
Op zaterdag 13 oktober is er tussen 14.00 en 16.00 speciaal voor kinderen een workshop ‘de Kijkkamer’ met Linsey Kuijpers in de Cultura Kindergalerie.
Alle kinderen zijn van harte welkom om, geïnspireerd op de expositie Charlotte, een kijkkamer te komen maken. De eindresultaten zullen geëxposeerd worden in de Cultura Kindergalerie, naast de Cultura Galerie. Na afloop van de expositie mogen de kinderen hun creatie mee naar huis nemen. Deelname gratis, vrije inloop.
Op woensdagavond 17 oktober geeft Linsey Kuijpers een lezing over het Charlotte-project en haar vrije werk. De lezing begint om 20.30 uur en is gratis toegankelijk.

Deel deze pagina: