Live Live

Expositie ‘van Eten naar Food’ in Cultura

Gepubliceerd: Vrijdag 22 maart 2019 15:41

Expositie ‘van Eten naar Food’ in Cultura

EDE - Wethouder Hester Veltman heeft vrijdag 22 maart de expositie ‘van Eten naar Food’ van het Historisch Museum Ede in Cultura geopend.

De expositie is te zien in drie ruimtes in Cultura, twee op de begane grond en in Cultura Erfgoed op de tweede verdieping, en toont een gevarieerd beeld van het thema Food.

Historisch Museum Ede blikt terug naar hoe het vroeger was met voorwerpen uit de collectie. Ook is er informatie over het maken van boter en kaas en de geschiedenis van het brood bakken. ‘Vergeten’ en nieuwe groenten krijgen ook aandacht.

'En hoe kijken we naar de toekomst? Ede, is een voorbeeld van de overgang van een agrarische samenleving naar het stadsleven. In de regio zijn veel bedrijven en onderzoeksinstituten die zich met voeding bezighouden. In de expositie hebben we oog voor welke kant we met ons voedsel op willen. De gemeente Ede voert vanaf 2015 een bijzonder voedselbeleid. Dat heeft een positief effect op de inwoners van Ede én op de ondernemers', aldus de organisatie.

Dat Food een goede inspiratiebron is voor keramisten is tevens te zien op de begane grond. Hier staan een groot aantal werken van cursisten van Cultura. In Cultura Erfgoed vindt u een overzicht van de geschiedenis van ons voedsel van prehistorie tot heden.

En weet u nog hoe het ook al weer zit met het ontstaan van de Schijf van Vijf en welke schijf er nu wordt gebruikt? Het antwoord is in samenwerking met het Voedingscentrum te vinden op de presentatie eilanden. Kookboeken en keukenvoorwerpen van weleer in de vitrines geven een beeld wat onze (over)grootouders gebruikten bij het klaar maken van eten.

Komt u ook kijken?

De expositie is vrij toegankelijk van 23 maart t/m 26 april 2019 tijdens de openingsuren van Cultura. Cultura Erfgoed (2everdieping) is vanaf 11.00 uur geopend.

Foto: Historisch Museum Ede

Deel deze pagina: