Live Live

Expositie ‘De Kracht van Zij’ in Historisch Museum Ede (Cultura)

Gepubliceerd: Zaterdag 21 september 2019 16:36

Expositie ‘De Kracht van Zij’ in Historisch Museum Ede (Cultura)

Naar aanleiding van de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar het thema Zij/Hij, organiseert het Historisch Museum Ede in Cultura Erfgoed de expositie ‘De kracht van Zij’. Deze zal op woensdag 2 oktober geopend worden met een lezing van mevr. dr. Janny Bloembergen-Lukkes. U bent hierbij van harte uitgenodigd. De lezing start om 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur).

Vrouwen centraal

Vanuit het verleden weten we vooral namen van mannen, ook in Ede. Het Historisch Museum Ede wil daar verandering in brengen. Deze expositie zet Edese vrouwen centraal die van betekenis zijn geweest voor de gemeente. Van baker Kaatje Braafhart, via de Verzetsvrouwen tot aan het eerste vrouwelijke raadslid. Ze komen allemaal voorbij. Het baanbrekende werk dat de vrouwen verricht hebben kan niet gezien worden zonder het in de sociaal-politieke ontwikkelingen van die tijd te plaatsen.

Lezing
Mevr. dr. Janny Bloembergen-Lukkes gaat hier dieper op in tijdens haar lezing ‘Van het aanrecht naar de gemeenteraad’, De landelijke strijd om vrouwenrechten werd ook in Ede gevoerd. Zij is onder andere bekend van het door haar geschreven boek ‘Paradoxale modernisering: Ede 1945-1995 Groot geworden, herkenbaar gebleven’.

De expositie ‘De Kracht van Zij’ in Cultura Erfgoed kunt u bezichtigen van 3 oktober t/m 31 december 2019. Toegang gratis.

Deel deze pagina: