Live Live

Exotische plant zorgt voor overlast in gemeente Ede

Gepubliceerd: Woensdag 28 november 2018 13:02

Exotische plant zorgt voor overlast in gemeente Ede

EDE - De Japanse duizendknoop (JDK) zorgt voor flink wat overlast in Ede. Daarom laat de Gemeente Ede dinsdag in een persbericht weten deze planten eenmaal per jaar gericht te injecteren met kleine hoeveelheden glyfosaat. 

Door de injectie gaat volgens de gemeente alleen de Japanse Duizendknoop dood, zonder risico voor mens, dier of andere planten. De plant wordt niet meer gemaaid of besproeid.

Wat is het eigenlijk voor plant?

De JDK is een van oorsprong Japanse plantsoort maar laat zich ook in andere landen zien. Vaak is er alleen in een lokaal gebied een grote hoeveelheid van deze exotische plant te vinden en in de verdere regio niet. De plant is door International Union for Conservation of Nature and Natural Resources vermeld als één van de honderd meest invasieve soorten ter wereld.

Bestrijding hard nodig

Wethouder Lex Hoefsloot is verantwoordelijk voor het beheer van de openbare ruimte en volgens hem is bestrijding van exotische plant hard nodig. ‘Bestrijding is hard nodig. De schade in de natuur loopt snel op, net als, in het openbaar groen en in veel Edese tuinen.’

Als er eenmaal ergens Japanse duizendknoop zit, gaan daar Nederlandse plantensoorten dood. ‘Alleen de duizendknoop blijft dan over, waardoor de biodiversiteit verdwijnt. Ondergronds zorgen de wortels met hun enorme groeikracht voor een snelle verspreiding. Ze zijn in staat funderingen, wegen en muren te breken, want ze groeien in de kleinste kieren’, vertelt Hoefsloot.

Foto: Pixabay


Deel deze pagina: