Live Live

Einde parkeeroverlast Ede in zicht?

Gepubliceerd: Dinsdag 11 juni 2019 19:07

Einde parkeeroverlast Ede in zicht?

EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil een vergunningszone instellen in woonstraten en een parkeerschijf verplichten bij winkelcentrum de Stadspoort. Zo moet de parkeerproblematiek in de wijk Rietkampen worden aangepakt.

Bezoekers van Ziekenhuis Gelderse Vallei, winkelcentrum Stadspoort en bioscoop Pathé parkeren hun auto nu nog regelmatig midden in de woonwijk. Want dat is gratis. Maar het zorgt voor overlast. Bewoners kunnen hun auto niet meer kwijt.

Winkeliers, vertegenwoordigers van de gemeente, de bioscoop en het ziekenhuis zijn daarom met elkaar gaan zoeken naar oplossingen. Hun maatregelenpakket is deze dinsdag goedgekeurd door het college. De gemeenteraad moet er nog wel een akkoord op geven. Dat gebeurt na verwachting na de zomervakantie.

Tijdelijk gratis parkeervergunning omwonenden

Aan de Monnetsingel, Dubceksingel en de Gasperisingel komen extra parkeerplaatsen voor omwonenden, staat in de plannen. Buurtbewoners krijgen tijdelijk één gratis parkeervergunning en twee bezoekerskaarten.

'De parkeervergunningen zijn alleen het eerste jaar gratis', zegt wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA). Daarna moeten bewoners er voor betalen. Hoe duur die vergunningen worden, is nog niet bekend. Voor een tweede bewonersvergunning moet meteen al 20 euro worden betaald.

Voor de aanleg van de nieuwe parkeerplaatsen moeten sommige groenplekken en speeltoestellen verplaatst worden.

Parkeerschijf winkelend publiek

En iedereen die gaat winkelen in de stadspoort, heeft straks een parkeerschijf nodig. Rondom het winkelcentrum komt namelijk een parkeerschijfzone van 8.00 tot 23.00 uur. Het is de bedoeling dat bioscoopbezoekers dan parkeren in de garage bij de bioscoop en niet meer bij het winkelcentrum.

Bioscoop Pathé en Ziekenhuis Gelderse Vallei onderzoeken verder nog hoe zij kunnen zorgen dat bezoekers meer gebruikmaken van hun parkeervoorzieningen.

Geschreven door: Joukje Beiboer van mediapartner Omroep Gelderland
 
Foto: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: