Live Live

Edese kandidaten enthousiast over de bus

Gepubliceerd: Donderdag 08 februari 2018 15:53

Edese kandidaten enthousiast over de bus

De verkiezingsbus van Omroep Gelderland rijd door de hele provincie tot 21 maart. Het is een samenwerkingsproject van Omroep Gelderland en 33 lokale omroepen. Dinsdag 6 februari verzorgde Omroep Ede de uitzending. Deze was te horen via EDE FM en via www.gelderlandstemt.nl. Er werden 2 uitzendingen gemaakt, een vanuit Bennekom en een vanuit Otterlo. Er werd gesproken over onder meer:
typische dorpsproblemen, wonen, sport, recreatie, duurzaamheid, verkeer, voedsel.
Nadat de deelnemers aan de gesprekken de bus verlieten werden zij gevraagd naar hun ervaringen van deze speciale uitzending.

"Het was een fijn interview. Leuk initiatief en fijn om als raadslid Bennekom te vertegenwoordigen", laat Jet Verhoeff gemeentebelangen Ede raadslid weten. Een van de dorpsgerelateerde zaken in Bennekom was de
koopzondag in het dorp. Verhoeff: "Wat ik als gemeentebelangen vind, maar zeker ook als raadslid vind is dat ondernemers zelf moeten weten of ze open kunnen en gaan op zondag. De ondernemers moeten dat zelf regelen. Als er in Harskamp geen behoefte aan zoiets is, als men dat vind, wie zijn wij van gemeentebelangen om te zeggen jullie moeten open op zondag. Nee, regel dat zelf. Wil men hier in Bennekom open, wie zijn wij om dat tegen te houden.". Ook Irene van der Voort lijsttrekker van de Evenwicht partij was in de bus aanwezig. Van der Voort ging in gesprek met D66 en Burger-belangen over de koopzondag. "Was leuk, goed gesprek. Burger-belangen zat D66 een beetje plagen. Ik heb daarin bemiddeld. Wij zijn echt een midden partij dus een mooie
rol voor mij". "Tuurlijk zijn er belangrijke thema's, maar de koopzondag is wel iets wat speelt in Bennekom. Zeker bij bepaalde ondernemers. Niet bij allemaal. Zeker een punt wat aandacht verdient", vertelt Ruben van Druiten van Burger-belangen. Ook werd er in de bus gesproken over verkeer. Ellen Out GroenLinks Ede is enthousiast: "Was erg leuk interview. Wij hebben het onder meer gehad over verkeer, vliegtuigen en duurzaamheid. Ik vind de bus een erg leuk initiatief. Goed dat Omroep Gelderland samenwerkt met de lokale omroepen, dus ook Omroep Ede. Ook vind ik het erg leuk dat jullie naar de dorpen gaan.
Ik had tijdens een voorgesproek al aangegeven vergeet de dorpen niet. Ga de dorpen in, ga met mensen in het dorp praten. Het concentreert zich vaak op Ede, maar de dorpen zijn even belangrijk. Ga luisteren wat er leeft. Dat gebeurd nu dus". Alexander Vos de Wael van de democratische kiezers: "Was erg leuk het interview. Gezellig, knus, zeker met presentator Martin Both was het een feest. Met Ellen Out leuk interview gehad. Onder leiding van Martin, dus voor wat betreft mij helemaal goed. Ik heb mijn zegje kunnen doen". "Moet zeggen dat ik het een erg leuk initiatief vind om met de bus door alle dorpen te gaan, alle partijen aan het woord te laten. Je kan lokaal laten weten wat er speelt lokaal. Ik vind dit project erg waardevol", vertelt Cora Otter van de ChristenUnie.

In de middag stond de Bus op het schoolplein van de Ericaschool in Otterlo. Daar vond ook de officiële aftrap plaats. In de bus werd gesproken over de wensen van Otterlo, sport, evenementen, imago van Ede. "Naast het over Otterlo te hebben gesproken, spraken wij met name over wonen en dus ook over wonen in Otterlo", vertelt Harry van Huijstee van de PvdA. Van Huijstee is enthousiast over het project, "Leuk dat dit word gedaan. Ik zou willen pleiten voor dergelijk iets ieder jaar te doen en niet een keer per vier jaar. Ok, er zijn niet ieder jaar raadsverkiezingen. Maar er zijn politici die ieder jaar willen vertellen over de dorpen. Ook over de gemeente, wat daar aan de hand is. Waar mensen zich mee kunnen bemoeien. Ik zou zeggen kom vaker langs". Jan Pieter van der Schans, CDA: "Heb samen met mensen uit Otterlo en ook met collega politici hier in de bus gesproken over de lokale politiek. Gesproken over Otterlo, over wonen in Otterlo, over vitale vakantieparken. Eigenlijk onderwerpen waar wij in de gemeenteraad over gaan". Volgens van der Schans is het goed dat omroepen, dus ook omroep Ede bezig zijn met lokale democratie. "Het is erg belangrijk in ieder stukje democratie die wij hebben dat wij goed gecontroleerd worden. Dat wij op de huid gezeten worden over wat klopt maar ook wat niet klopt. Dat het transparant en eerlijk moet. Alles wat de omroep daarin kan doen is harstikke belangrijk. Een omroep mag zeer zeker ook kritisch zijn". Evert Groeneveld is voorzitter Otterlo ‘s belang. "De bus is een erg leuk initiatief. Wij zijn ook best wel vereerd dat jullie Otterlo aan doen". Ook de reacties van Garbiëlle Hazeleger gemeentebelangen en Hester Veltman VVD waren erg enthousiast. "Wij wonen in het pareltje van de Veluwe", zo laat Hazeleger weten. Alle reacties zijn hier terug te luisteren:

https://soundcloud.com/edefm/diverse-politici-reageren-op-uitzending-de-bus-van-ede-fm-en-omroep-gld

Deel deze pagina: