Live Live

Edenaar Salman Ezzammoury exposeert in Cultura

Gepubliceerd: Maandag 17 juni 2019 11:03

Edenaar Salman Ezzammoury exposeert in Cultura

EDE - Reizen zit kunstenaar / fotograaf Salman Ezzammoury in het bloed. Hij bezocht vele landen en steden waaronder Cuba, Israel, Australië en IJsland. Tijdens zijn reizen gaat de camera altijd mee en is hij in zijn hoofd al een kunstproject aan het uitzetten. De opgedane inspiratie in IJsland is tot 27 juli te bekijken in Cultura.

Een reis die veel indruk op hem gemaakt heeft was zijn rondreis door IJsland enkele jaren geleden., wat grote indruk op hem maakte. De onherbergzaamheid sprak hem enorm aan.

Toen hij later een uitnodiging kreeg om in IJsland te komen werken en exposeren hapte hij meteen toe.

En zo verbleef hij in augustus 2018 een maand in het stadje Akureyri, in het noorden van het land. Het is qua inwonertal de vierde stad van het land, maar het is de enige grotere stad buiten de regio Reykjavik. Hij verbleef daar op uitnodiging in de Gil Artist Residency, een plek voor research, productie, congressen en tentoonstellingen op het gebied van kunst. In het stadje is veel belangstelling voor kunst, er zijn wel meer dan tien musea te vinden.

Exposeren in IJsland

Gedurende de 30 dagen dat Salman Ezzammoury daar verbleef, produceerde hij één kunstwerk per dag. Hij kon daarbij gebruik maken van de faciliteiten die het centrum bood. De dertig kunstwerken werden in de Deiglan galerie een expositieruimte van de organisatie tentoongesteld.

Deze dertig kunstwerken, getiteld ´Akureyri door de ogen van een vreemdeling´, zijn nu ook in Cultura te zien.

Bij het maken van dit werk was Salman gefascineerd door de stad, het landschap en de mensen. Deze thema´s komen terug in het werk dat hij daar maakte. Vooral het landschap, van het gebied vlakbij de poolcirkel, maakte diepe indruk op hem. De geur, de leegte, dicht bij moeder aarde, hij kreeg het gevoel dat het leven nu pas echt begon.

Kunst als wapen voor een betere wereld

Salman werkte daar volgens zijn favoriete recept: fotograferen en vervolgens de foto´s beschilderen, Een combinatie van fotografie en digitaal schilderen. Nauw verwant aan de schilderkunst, waarmee hij een nieuwe werkelijkheid creëert,

Met zijn beschilderde foto’s wil hij vooral duidelijk maken wat hij voelt: bij zijn ervaring van een moment, een situatie of een plek. Zijn werk draagt een poëtisch karakter en laat ruimte voor de associaties van de kijker.

Salman legt naar eigen zeggen een boodschap in zijn werk. Hij is van mening dat kunst niet alleen de samenleving verrijkt, maar hij vindt vooral dat kunst mensen bij elkaar brengt. Kunst als wapen voor een betere wereld.

U kunt persoonlijk kennis maken met de kunstenaar op vrijdag 28 juni, 5, 12, en 19 juli van 14.00 tot 17.00 uur in Cultura of op afspraak.

Foto: Salman Ezzammoury

Deel deze pagina: