Live Live

Ede ziet kansen: ombouwen kantoren naar woningen

Gepubliceerd: Vrijdag 29 november 2019 10:38

Ede ziet kansen: ombouwen kantoren naar woningen

EDE - 13,5 procent van de kantoorpanden in Ede staat leeg en tegelijkertijd is er juist een enorme behoefte aan woonlocaties. De gemeente gaat - op verzoek van de raad - daarom onderzoeken waar lege kantoren omgebouwd kunnen worden tot woningen.

Dat voorstel van de ChristenUnie werd donderdagavond met een ruime meerderheid aangenomen.

De indieners denken dat de 'kantoorhuizen' een uitkomst kunnen zijn voor starters, studenten en mensen met een laag inkomen. Daarmee kunnen ook de wachtlijsten voor sociale huurwoningen teruggedrongen worden, is de gedachte. Alleen de VVD stemde er tegen.

Voortrekkersrol

Ede moet niet alleen onderzoeken waar ombouw tot woningen mogelijk is, maar pandeigenaren ook wijzen op de mogelijkheden hiervoor. Bovendien roept de raad het gemeentebestuur op hier als Ede regionaal een voortrekkersrol op te nemen.

Wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) geeft in een reactie aan dat ze het principe 'oud voor nieuw' voorop heeft staan en dan ook achter het ombouwen van kantoorpanden naar woningen staat. Maar ze ziet wel een uitdaging: op bedrijventerreinen gelden andere regels, wat ze niet altijd geschikt maakt als woonlocatie.

Lees ook: Ede gaat over tot actie: maatregelen om dreigend woningtekort aan te pakken

Geschreven door Joukje Valkenburg van mediapartner Omroep Gelderland

Foto ter illustratie: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: