Live Live

Ede mag kraakster van voormalige camping afzetten

Gepubliceerd: Maandag 30 september 2019 16:51

Ede mag kraakster van voormalige camping afzetten

EDE - Een kraakster moet voormalige camping De Braamhorst in Ede verlaten. Dat heeft de rechter bepaald. De gemeente Ede had geëist dat het terrein ontruimd wordt, omdat er gezondheidsrisico's zijn door de vervuilde grond. Ook wil het college van Ede dat het gebied natuur wordt.

De Braamhorst was voordat het een camping werd een vuilnisstortplaats. Volgens de gemeente bevinden zich onder de afdeklaag gevaarlijke stoffen. De kraakster woont sinds half juni in een portakabin op het voormalig campingterrein en maakt gebruik van een oud toiletgebouwtje.

Twee tot vier vrienden van haar zouden met hun busjes ongeveer een maand op De Braamhorst hebben gestaan. Zij zouden zijn weggegaan nadat de gemeente hen had verzocht de voormalige camping te verlaten. De vrouw bleef alleen achter. Als zij niet vertrekt, mag de gemeente het terrein zelf ontruimen.

Tweede ontruiming

Na een eerdere kraakactie en ontruiming eind 2017 huurde de gemeente antikraakbeheer in en plaatste hekken rond het gebied. Dat weerhield de vrouw die er nu verblijft er niet van om De Braamhorst opnieuw te kraken.

De rechter heeft daarom bepaald dat het ontruimingsvonnis tot een jaar na de uitspraak ook geldt voor eventuele nieuwe krakers.

De kraakster zegt dat ze ten einde raad is en de uitspraak van de rechter onbegrijpelijk vindt. Ze denkt na over een juridische procedure. 'Ik woon hier omdat ik nergens anders terecht kan', aldus de kraakster, 'en de gemeente hoeft het niet terug te geven aan de natuur want het is er al'.

Teruggeven aan de natuur


De voormalige camping was jarenlang de thuisbasis van de Nederlandse Caravan Club. In 2016 kwam De Braamhorst in beeld voor de opvang van asielzoekers. In september van dat jaar bleek dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de locatie niet meer nodig had.

Het college van Ede wil het gebied teruggeven aan de natuur. 

Geschreven door mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: