Live Live

Ede krijgt een landmark op de Ginkelse Heide

Gepubliceerd: Woensdag 07 november 2018 11:49

Ede krijgt een landmark op de Ginkelse Heide

September 2019 moet er een landmark op de Ginkelse Heide staan, dit meldt de gemeente Ede dinsdag in een persbericht. Een bouwwerk dat de locatie markeert waar in 1944 de geallieerde parachutisten landden om bij te dragen aan de bevrijding van Nederland.

Landmark als startpunt

Het landmark moet straks fungeren als startpunt voor een netwerk aan routes die gekoppeld zijn aan bijzondere verhalen en wetenswaardigheden uit de geschiedenis van Ede rondom de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Wethouder Peter de Pater vormt de landmark een belangrijke plek om dagelijks te beseffen hoe hard er gevochten is voor de vrijheid. ‘Een thema dat altijd actueel en relevant is.’

Edenaren krijgen stem bij de selectie van het ontwerp

De verschijningsvorm van het landmark ligt nog niet vast. Voor het plaatsen van een bouwwerk op de Ginkelse Heide gelden volgens de gemeente strenge voorwaarden vanuit natuur, landschap en archeologie.

De komende maanden worden ontwerpers uitgenodigd om voorstellen in te dienen. Omdat veel inwoners van Ede betrokken zijn bij de Ginkelse Heide en de geschiedenis van Ede, krijgen inwoners een stem bij de selectie van het uiteindelijke ontwerp. 

 
Zie ook: Overweldigende Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide

Foto: Dropping parachutisten tijdens Airbone Herdenking op Ginkelse Heide afgelopen september.

Deel deze pagina: