Live Live

De Buurtspraak: Al honderden jaren bekend in Ede, nu ook erkend in Nederland

Gepubliceerd: Donderdag 19 september 2019 11:05

De Buurtspraak: Al honderden jaren bekend in Ede, nu ook erkend in Nederland

EDE - In de huidige tijd van het vooruitkijken en steeds sneller vernieuwen, is het belangrijk om je te realiseren hoe dit alles tot stand is gekomen. Zo kan de plek waar je geboren bent of nu woont al lange tradities hebben.
De Buurt Ede en Veldhuizen, waar in 1360 in Tynsrollen over gesproken werd, heeft zo een bijzondere traditie. In deze Buurt, en andere zoals deze, is eertijds de democratie zoals wij deze nu kennen namelijk tot stand gekomen!

Oerdemocratie

In deze ‘oerdemocratie’ kwamen mensen minimaal één maal per jaar bij elkaar om in een Buurtspraak samen te beslissen over gezamenlijke stukken grond, regels en het onderhoud van de Buurt. Wat bijzonder is aan de Buurt Ede en Veldhuizen, is dat de Buurt nog bestaat en deze Buurtspraak jaarlijks op de 3e donderdag van september (sinds 1882 op deze vaste dag) nu nog plaatsvindt. Als om 09.45 uur de klokken van de Oude Kerk luiden…. is het tijd om naar de Buurtspraak te gaan.

Cultureel Immaterieel Erfgoed 

Deze Buurtspraak is zelfs zo bijzonder dat onze Buurtspraak erkend is als Cultureel Immaterieel Erfgoed Nederland! Dat is mooi, maar wat is eigenlijk immaterieel erfgoed? Op de website van het Kenniscentrum immaterieel erfgoed Nederland staat dit omschreven als: “Cultuuruitingen die door erfgoedgemeenschappen worden beleefd als erfgoed en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Dit immaterieel erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving en van generatie op generatie doorgegeven.” Immaterieel erfgoed is voor de Buurt de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.”

Buitengewone Buurtspraak

Naast de jaarlijkse traditionele Buurtspraak op 19 september om 10.00 uur in de Edesche Concertzaal organiseert de Buurt dit jaar ook een uniek evenement de: Buitengewone Buurtspraak. Dit om de instandhouding van deze vorm van cultuur samen te vieren. Tijdens dit unieke evenement zal, naast een speciaal programma, o.a. de bijschrijving op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland formeel plaatsvinden en vieren wij met de aanwezige geërfden en geïnteresseerden deze mijlpaal voor de Buurt.

Uitnodiging

Wij willen dit met zo veel mensen als mogelijk vieren en daarom hopen wij u op 19 september om 20.00 uur te mogen verwelkomen in de theaterzaal van Cultura in Ede (inloop vanaf 19.30). Komt u ook naar deze Buitengewone Buurtspraak? Meldt u dan aan via buurtspraak2019@gmail.com Informatie over de Buurt Ede en Veldhuizen kunt u vinden op http://buurt.ede-en-veldhuizen.nl.

Foto Luidklok Buurt: G.M. Broere

Deel deze pagina: