Live Live

D66 blij met monumentenstatus Muur van Mussert

Gepubliceerd: Woensdag 28 februari 2018 15:43

D66 blij met monumentenstatus Muur van Mussert

Minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de Muur van Mussert aangewezen als Rijksmonument. 

Dat maakte het ministerie dinsdag bekend. Daarmee komt er een streep door de voorgenomen sloop door de eigenaar. Bij de Muur van Mussert op de Goudsberg vonden in de jaren ’30 partijbijeenkomsten van de NSB plaats.

De fractie van D66 in Ede hebben zich vaak hard gemaakt voor het behoud van de Muur van Mussert. Ook wethouder Johan Weijland (D66) heeft zich jarenlang ingezet voor rijksbescherming.

Raadslid Stephan Neijenhuis (D66): “Ik vind dat we meer aandacht mogen geven aan onze vaderlandse geschiedenis. Dan moeten we de mooie verhalen doorvertellen, maar niet de zwarte bladzijden overslaan. De Muur van Mussert is zo’n zwarte bladzijde en een goede manier om de gevaren van demagogie en totalitaire ideologieën mee te geven aan volgende generaties.”

In november riepen bekende Nederlanders via een brandbrief de Minister op tot behoud van de muur. Onder andere Geert Mak, Taco Dibbits en Maarten van Rossem spraken zich hiervoor uit. Neijenhuis: “Ik ben dankbaar voor alle betrokken mensen die zich hiervoor hebben ingezet. Nu moeten we naar de volgende stap, namelijk zorgen dat we de Muur daadwerkelijk kunnen gebruiken voor geschiedenisonderwijs.”

Deel deze pagina: