Live Live

Cursus bodembeheer voor Edese boeren

Gepubliceerd: Woensdag 12 september 2018 16:55

Cursus bodembeheer voor Edese boeren

EDE Twaalf boeren in de gemeente Ede zijn woensdag gestart met een cursus bodembiologie, zo meldt de gemeente Ede in een persbericht.

Enkele gemeenteambtenaren en medewerkers van het waterschap doen ook mee. De cursus geeft een eerste aanzet tot beter bodembeheer in de gemeente.


Gemeente blij met haar boeren en landschappen

De gemeente Ede zegt blij te zijn met haar boeren die de landschappen van Ede beheren en een grote bijdrage leveren aan voedselproductie. Samen met haar boeren wil de gemeente leren hoe dit zo ‘natuur-inclusief’ mogelijk kan. Goed bodembeheer is daarbij van groot belang. Boeren krijgen volgens de gemeente tijdens de cursus nog meer inzicht over de gezondheid van hun bodem en krijgen praktische oplossingen aangereikt voor het beheer.

‘Bodem is een hot item’

Wethouder Willemien Vreugdenhil vertelt in het persbericht dat bodemgrond een hot item is. ‘We vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor onze bodems. Het klimaat verandert, er zijn regenbuien waarbij veel water in korte tijd valt, maar ook zijn er langere droge periodes.’ Waterbindend vermogen van de grond is volgens de wethouder dus steeds belangrijker. ‘De regio FoodValley is het epicentrum van voedselinnovatie. Dat begint natuurlijk met een vruchtbare bodem’, vertelt Vreugdenhil.

Boeren zijn niet alleen voedselproducent


De gemeente Ede wil haar buitengebied zo vitaal mogelijk houden, daar is volgens hen vernieuwing voor nodig. Boeren in Ede zien ze niet alleen als voedselproducent, maar ook als beheerder van het landschap. Daarbij streeft de gemeente naar het bevorderen van gezonde lucht, water en bodem.

Foto: Gemeente Ede

Deel deze pagina: