Live Live

Contact door aanraking voor ouderen

Gepubliceerd: Maandag 17 december 2018 10:34

Contact door aanraking voor ouderen

EDE – Op donderdag 13 december om 10.45 uur mocht zorgcentrum De Herbergier de Cradle (CRDL) in ontvangst nemen. De CRDL is een interactief zorginstrument dat een nieuwe vorm van contact mogelijk maakt door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. Voornamelijk voor mensen met dementie, autisme of een verstandelijke beperking zou dit apparaat steun kunnen bieden.

De CRDL
 
De CRDL is en houten object in de vorm van een ellipsoïde, dat zowel op de tafel als op schoot geplaatst kan worden. Het nodigt uit om aangeraakt te worden door het verfijnde ontwerp. De CRDL wordt geleverd met 25 verschillende geluiden die ten gehore worden gebracht op basis van vijf manieren van aanraking. Voor meer informatie kunt u kijken op www.contactdooraanraking.nl.

Duur in aanschaf

Het was niet makkelijk om de CRDL aan te schaffen. Marjo Hamminga, woonzorgbegeleidster: ‘De CRDL is door een collega gezien op een zorgbeurs. Wij wilden er toen als zorgcentrum ook één hebben. Doordat ze zo duur zijn hebben we acties gevoerd. Zelfgemaakte spullen of dingen die we hebben gekregen hebben we verkocht op de herfstmarkt om geld in te zamelen.’ Er volgde ook hulp van anderen. ‘We hebben hier een vrijwilliger met een beperking, ze heeft via een goede doelen fonds met succes subsidie aangevraagd. Verder heeft het ouderenfonds de opbrengst van de markt verdubbeld en heeft een supermarkt ons ook geholpen’, zegt Hamminga.

Lichamelijk contact

Josina Geritsen, woonzorgbegeleidster: ‘De CRDL biedt ontspanning voor mensen die dit nodig hebben. De geluiden die eruit komen zorgen voor herinneringen en zo kan je een gesprekje voeren met de mensen. Het zou zelfs in een groep uitgevoerd kunnen worden, zolang je maar lichamelijk contact met elkaar hebt. Bij elke beweging die iemand uitvoert is een ander geluid te horen. We hopen dat de mensen er ook blij mee zijn.’

Foto: Omroep Ede

Deel deze pagina: