Live Live

Coalitie in de maak zonder SGP

Gepubliceerd: Dinsdag 10 april 2018 23:32

Coalitie in de maak zonder SGP

ChristenUnie, CDA, GemeenteBelangen, GroenLinks en D66 gaan samen een nieuwe coalitie vormen. Een formateur uit de gelederen van de ChristenUnie zal zich bezig gaan houden met de nieuwe college samenstelling en zal een bestuursakkoord opstellen. Dat hebben de informateurs Schalk en Van den Top dinsdagavond bekend gemaakt vanuit het Raadhuis van Ede. GroenLinks de grote winnaar van de Gemeenteraadsverkiezingen gaat dus voor het eerst meedoen in het nieuwe college van Ede. De grootste partij de SGP gaat dus net als vier jaar geleden niet meebesturen.


In een toelichting gaven de heren Schalk en Van den Top aan waarom zij tot deze conclusie zijn gekomen. Peter de Pater van gemeentebelangen is blij met de combinatie van deze partijen waarvan 1 lokaal en 2 christelijk: "Ja, geweldig. Wij zijn altijd voor een enorm draagvlak geweest. Dat bereik je met een mooie afspiegeling waar de Edenaar zich in herkent, straks moeten de Edenaren zich herkennen in de collegevorming en het bestuursakkoord". Ellen Out GroenLinks: "Het waren moeilijke en intensieve dagen. Het was ook een soort hoge drukpan, in korte tijd werden er diverse varianten besproken. In die zin was het een zware periode. Wij schrijven nu wel mogelijk geschiedenis. Het is voor het eerst dat GroenLinks in Ede in het college komt". Vier jaar geleden kwam de grootste partij de SGP niet in het college, deze ronde lijkt dat weer te gebeuren. Nico van der Poel van de SGP is teleurgesteld: "Ja, klopt, wij zijn zeer teleurgesteld natuurlijk. Wij hadden gehoopt dat wij ook mee konden doen in het college. Dat is helaas niet het geval, het is anders gegaan. Vier jaar geleden is het allemaal niet goed gegaan, ook het proces niet, je ziet nu weer wat sporen terug. Zeg gewoon wat je doet en doe wat je zegt. Wees transparant. Krijg nu echt het idee of er afspraken zijn gemaakt tussen een paar partijen. Hoe ligt dat nu allemaal. Wij zouden het mooier vinden als het allemaal wat opener was gegaan". EDE TV Nieuws sprak met Nico van der Poel SGP, Jan Pieter van der Schans CDA, Ellen Out GroenLinks, Ruben van Druiten Burgerbelangen en Peter de Pater gemeentebelangen. Kijk hier het item terug:
https://youtu.be/uuDV7JVZCtM

Ruben van Druiten van Burgerbelangen is verbaast: "Ben echt verbaast, wij hadden namelijk verwacht dat de SGP mee zou doen deze ronde. Wij hadden gehoopt op een rechtse coalitie, maar het word alleen maar linkser. Dat komt door GroenLinks. Zij komen weliswaar voor de PvdA, maar dat is dan toch nog een linkse coalitie". Jan Pieter van der Schans CDA, is blij met deze koers: "Ja, ik ben blij dat wij de komende 4 jaar met elkaar hard aan het werk kunnen om mooie plannen gerealiseerd te krijgen voor de gemeente Ede". Een uitgebreid over deze formatieronde, collegevorming is hier terug te luisteren:

https://soundcloud.com/edefm/formatieperiode-gestart-cda-gemeentebelangen-d66-christenunie-groenlinks

foto: Omroep Ede

Deel deze pagina: