Live Live

Brandpunt+: '46-jarige Wageninger runde een nepnieuwsfabriek'

Gepubliceerd: Dinsdag 04 december 2018 21:31

Brandpunt+: '46-jarige Wageninger runde een nepnieuwsfabriek'

WAGENINGEN - het onderzoeksjournalistiekprogramma Brandpunt+ meldt vandaag in een artikel dat een 46-jarige cameraman uit Wageningen jarenlang  nepnieuwsberichten via social media heeft gecreëerd en verspreid.

De man maakte volgens de website van Brandpunt+ handig gebruik van de mogelijkheden op Facebook. Hierdoor kon hij nepnieuws verspreiden over andere Zwarte Piet en Sylvana Simons. Bij genoeg likes werden de pagina’s met nepnieuws door de oud-cameraman voor bedragen tussen de 250 en 1000 euro verkocht. De nieuwe eigenaar zou het geld terugverdienen door reclame op de pagina te zetten.

Voormalig cameraman bekent deels schuld

Als de redactie van Brandpunt+ de voormalig cameraman belt, reageert hij volgens de journalisten van Brandpunt+ met een ‘warrig verhaal’ waarin hij toegeeft een aantal nepnieuwspagina’s te hebben verkocht.

Op de website van Brandpunt+ valt verder te lezen dat het pas door de rechter bepaald kan worden of het inderdaad over laster of smaad gaat. Pas als er aangifte wordt gedaan door gedupeerden, zal blijken of er sprake is van een strafbaar feit, verklaarde het OM aan Brandpunt+.

In het bericht wordt ook Omroep Ede genoemd als voormalige werkgever. Hij is daar al sinds najaar 2015 weg. Wel betreurt de omroep het dat de man via zijn profielen op sociale media suggereerde nog steeds als cameraman voor de omroep werkzaam te zijn.

Bron: Brandpunt+

Foto: Pixabay

Deel deze pagina: