Live Live

Boeren dagen minister Schouten voor de rechter

Gepubliceerd: Vrijdag 20 december 2019 10:16

Boeren dagen minister Schouten voor de rechter

WAGENINGEN - Dat kabinet en boeren het nog lang niet eens zijn over de stikstofaanpak, blijkt opnieuw: het Landbouw Collectief begint een rechtszaak tegen minister Schouten. Dat meldt Trouw vrijdag.

Ze hadden een akkoord bereikt. Althans, er waren afspraken gemaakt over de aanpak van stikstof in de veehouderij. Toch daagt het Landbouw Collectief, een verbond van dertien agrarische organisaties, minister Schouten nu voor de rechter vanwege de stikstofaanpak.

De zaak draait om de 'warme sanering' van de varkenshouderij in Zuid- en Oost-Nederland. In deze gebieden met veel dieren per inwoner leveren varkenshouderijen volgens de regering risico's op voor de gezondheid en de leefomgeving.

Ook Gelderse boeren

Het Landbouw Collectief, een koepelorganisatie waar onder meer het Gelderse Farmers Defence Force en de belangenorganisatie voor varkenshouders POV onderdeel van uitmaken, wil dat de stikstofbesparing door het opkopen van varkenshouderijen ten goede komt aan boeren die willen uitbreiden en dat ook kunnen, omdat ze niet in 'overlastgebieden' zitten met bijvoorbeeld veel stikstofuitstoot.

Volgens minister Schouten kan dat niet, omdat de mindere uitstoot van stikstof door stoppende boeren onder meer bedoeld is voor het bouwen van woningen.

'Niets nieuws onder de zon'

Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief (en oud-rector magnificus van de Wageningen Universiteit) laat weten dat de rechtszaak 'niets nieuws onder de zon is. De minister en wij zijn het op dat punt niet eens geworden. De rechtszaak staat ook gewoon tussen de gemaakte afspraken.'

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: