Live Live

Bloemenzaadjes als nieuw wapen tegen de eikenprocessierups

Gepubliceerd: Vrijdag 01 mei 2020 08:13

Bloemenzaadjes als nieuw wapen tegen de eikenprocessierups

EDE - De gemeente Ede verstuurt zakjes met bloemenzaadjes aan inwoners. Het is een nieuw wapen in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Met het bloemenmengsel wil de gemeente de omgeving aantrekkelijk maken voor onder andere sluipwespen en gaasvliegen. Zij eten de larves van de eikenprocessierups op, is het idee.

5000 huishoudens

Bijna 5000 huishoudens die vorig jaar veel overlast hebben gehad van de eikenprocessierups ontvangen een zakje met bloemzaadjes. Mensen kunnen de zaadjes in hun tuinen planten. Ook zaait de gemeente eigen bermen in met het mengsel.

'In eerste instantie wilden we het bloemenmengsel uitdelen bij informatiebijeenkomsten en op de verschillende weekmarkten', vertelt een woordvoerder van de gemeente. 'Door de maatregelen rondom het coronavirus is dat echter niet mogelijk.' Daarom komen de zakjes nu met de post.

Kritisch

Er wordt in Ede veel gedaan om een kriebelplaag als vorig jaar te voorkomen. In maart werden er 150 mezenkastjes weggegeven. Mezen eten de eikenprocessierupsen op en twee weken geleden startte de gemeente al met het verspreiden van kleine rupsetende wormpjes op eikenbomen. Als de rupsen straks uit hun ei komen, worden ze zoveel mogelijk weggezogen.

Toch zijn politici in de gemeente kritisch. Ze denken dat de maatregelen mogelijk te laat van start zijn gegaan.

Geschreven door: mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland
 

Deel deze pagina: