Live Live

Blauwalg aangetroffen in vijver bij ziekenhuis

Gepubliceerd: Dinsdag 31 juli 2018 17:35

Blauwalg aangetroffen in vijver bij ziekenhuis

De Gemeente meldt dat Waterschap Vallei en Veluwe in de wijk Rietkampen, in de vijver langs de Laan der Verenigde naties (hoek Keesomstraat) dinsdag blauwalgen heeft aangetroffen. 

Waarschuwingsborden


De gemeente plaatst waarschuwingsborden bij de vijver. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de vijver te laten zwemmen, of van het water te laten drinken.

Dunne drijflaag

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Het gaat om een soort die giftig is. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteri├źn die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water in deze vijver te verversen, omdat het een stilstaand water is.

Gevaar voor volksgezondheid


Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe: www.vallei-veluwe.nl/blauwalg.

Foto: gemeente Ede

Deel deze pagina: