Live Live

Biomassa: Ede schuift bezwaar milieudeskundige door naar provincie

Gepubliceerd: Donderdag 12 maart 2020 11:27

Biomassa: Ede schuift bezwaar milieudeskundige door naar provincie

EDE - De gemeente Ede gaat niet reageren op de kritische brief van milieudeskundige Johan Vollenbroek over de biomassacentrale aan de Knuttelweg. Het is een kwestie voor de provincie Gelderland, oordeelden ambtenaren.

Vollenbroek wil weten of de biomassacentrale voldoet aan de uitstootregels. Hij denkt van niet. 'Die centrale mag maar weinig NOx uitstoten op grond van de natuurvergunning', zei hij eerder tegen Omroep Gelderland. 'Maar op foto’s zijn vette stofwolken te zien. Dan heb je geen stofmeter nodig om te weten dat de stofnorm wordt overschreden.'

Wet natuurbescherming

Hij stuurde daarom een zogeheten handhavingsverzoek (pdf) naar de gemeente. Maar die schuift zijn brief door naar de provincie. 'De Omgevingsdienst de Vallei (OddV) heeft het verzoek bestudeerd en geconcludeerd dat het niet aan de gemeente Ede, maar aan de provincie Gelderland is om op de brief van Vollenbroek te reageren', luidt de conclusie.

Dat komt omdat de voorzitter van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment zich beroept op de Wet natuurbescherming. 'De provincie Gelderland is in deze gevallen het bevoegd gezag', stelt de gemeente.

Geschreven door: Joukje Valkenburg van mediapartner Omroep Gelderland

Foto: Biomassacentrale Knuttelweg

Deel deze pagina: