Live Live

Binnenkort zelfrijdende shuttlebus door Ede

Gepubliceerd: Vrijdag 01 februari 2019 14:22

Binnenkort zelfrijdende shuttlebus door Ede

EDE - Als onderdeel van het project Interregionaal Automated Transport, gaat binnen nu en een aantal weken de Wepod rijden tussen station Ede-Wageningen en het ROC.

 Tijdens het project doen 22 Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen mee en gaan samenwerken aan de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer. Inmiddels is er al een route uitgestippeld. De bestaande Wepods zijn op diverse punten verbeterd, laat de provincie Gelderland weten.


Ter voorbereiding van het inzetten van de voertuigen zijn de routes in Ede, Weeze en Aken-Vaals voorbereid. De software voor de voertuigen is verbeterd, een nieuwe zelfrijdende shuttlebus is gebouwd en de twee bestaande zelfrijdende voertuigen (WEpods) zijn mechanisch en elektrisch verbeterd.

Onderzoek

Uit een evaluerend onderzoek van het voorafgaande WEpods project (2014-2016) blijkt dat er bereidheid is zelfrijdende voertuigen op straat te ontvangen, dat de te nemen maatregelen goed uitgelegd worden en dat de actieve betrokkenheid van de provincie Gelderland met het openbaar vervoer van de toekomst zinvol wordt geacht. Bij dit onderzoek zijn ook bewoners van Ede betrokken waar de Wepods hun eerste rondjes reden, voor het overgrote deel op de campus van de Wageningen Universiteit.

I-AT

Interreg Automated Transport ontwikkelt innovaties op het gebied van zelfrijdend vervoer en transport met en voor bedrijven uit het grensgebied van Oost Nederland en Nordhrein Westfalen. Provincie Gelderland is leadpartner in het project dat met eigen bijdrages van de deelnemers en steun van het Europese ontwikkelingsfonds Interreg V a wordt gefinancierd.
 
Foto: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: