Live Live

Bewoners willen duidelijkheid over situatie rond spoorwegovergang Kerkweg

Gepubliceerd: Dinsdag 27 november 2018 11:41

Bewoners willen duidelijkheid over situatie rond spoorwegovergang Kerkweg

EDE - De laatste weken is de spoorwegovergang aan de Kerkweg al veelvuldig in het nieuws geweest. De overgang moet dicht omdat het spoor meer gebruikt gaat worden. Nu rijden er nog negen treinen per uur maar in 2022 worden dit er zeventien.

De Edese politiek buigt zich nu over de vraag wanneer moet de overgang dicht moet en of er een tunnel moet komen om de wijk-wijk verbinding te behouden. De omwonenden vinden hier wat van en hebben een zienswijze ingediend. EDE TV Nieuws sprak erover met buurtbewoner Jan Durk Tuinier.

 
Een beladen punt
 
Volgens Tuinier praat de gemeente Ede al een jaar of zes, zeven over het onderwerp. Ondanks dat er veel gepraat wordt over de situatie rond de spoorwegovergang weten sommige omwonenden nergens van. 'Heel erg wonderlijk', vindt Tuinier. 'Er zijn veel mensen die me aanklampen met de vraag of het onderzoek naar de tunnel al is afgerond, maar  sommige bewoners weten nog niet dat de spoorwegovergang over enkele jaren dichtgaat. Ze schrikken, want wat gaat er dan gebeuren?'
 
Kanttekening bij onderzoek van gemeente
 
Tuinier vindt dat de gemeente niet realistisch naar de milieueffecten van een tunnel kijkt. 'Ze vinden dat het autoverkeer het milieu aantast. Dat is nogal wiedes, want ze gaan bij het rapport uit van een situatie die er nog niet is.' De buurtbewoner vervolgt: 'De 6000 auto's die nu over de spoorwegovergang rijden zullen heus niet verdwijnen, ze zullen van Ede Zuid naar Ede Centrum moeten. Als je meerdere keren per week of per dag naar een andere tunnel 2,5 km verderop moet uitwijken heeft dat ook consequenties voor het milieu en de verkeersdoorstroming.'
 
Zo snel mogelijk knoop doorhakken
 
'De gemeente moet het liefst komende maand een knoop doorhakken. Krijgen we een tunnel, of niet? Men wil dat iedereen gaat fietsen, dat is een mooie wens, maar niet realistisch. We zullen zien welke argumenten het zwaarst wegen voor de gemeente', besluit Tuinier.
 
Bekijk het hele interview met Jan Durk Tuinier hier.
 
 
Op de foto: Jan Durk Tuinier 
 
 

Deel deze pagina: