Live Live

Betoverend licht’, nieuwe tentoonstelling in het Kijk en Luistermuseum

Gepubliceerd: Woensdag 11 december 2019 10:29

Betoverend licht’, nieuwe tentoonstelling in het Kijk en Luistermuseum

BENNEKOM - In de nieuwe wisseltentoonstelling van het Kijk en Luistermuseum zijn antieke toverlantaarns uit de unieke collectie van Pol van den Heuvel naast glas-in-loodobjecten van kunstenaar Frank Winnubst te bewonderen. De expositie is te zien tot en met 29 februari.

Als kind ging Pol van den Heuvel op woensdagmiddag naar voorstellingen met een toverlantaarn in het clubhuis van het Leger des Heils in Utrecht. Dat was in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Hij raakte erg onder de indruk van de prachtige beelden en plaatjes én van de imposante toverlantaarn die bij de voorstellingen gebruikt werd. 

Toverlantaarns

Twintig jaar later kreeg hij een prachtige, mahoniehouten toverlantaarn in zijn bezit en vanaf dat moment begint hij serieus met het verzamelen van toverlantaarns.

Er gaat een wereld voor hem open. Hij ontdekt de grote verschillen tussen toverlantaarns uit verschillende landen: andere manieren van vormgeven en andere stijlen. Hij bezoekt diverse markten en verzamelbeurzen in binnen- en buitenland en schaft door de jaren heen heel veel toverlantaarns aan.

Inmiddels besteedt Pol ook veel tijd aan het opknappen en restaureren van deze apparaten én geeft hij voorstellingen met de toverlantaarn.

Frank Winnubst is bouwkundige met een grote passie voor glas in lood. Na 15 jaar gewerkt te hebben bij een gerenommeerd, middelgroot architectenbureau in Amsterdam nam hij de stap om te werken met glas. Nu heeft hij alweer 25 jaar ruime ervaring in het glas-in-lood. Hij is in het verleden gestart in de Tiffanytechniek. Hierbij wordt geen lood gebruikt, maar elk glasdeel wordt voorzien van een randje koperfolie. Voor Frank werd het duidelijk dat hij verder met glas wilde en zo is hij doorgegaan in glas-in-lood. Zijn opleidingen heeft hij in België gedaan. 
 
De techniek van glas-in-lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in loodlijsten, die aan elkaar worden gesoldeerd. Frank Winnubst heeft in de oude binnenstad van Amersfoort een atelier en winkel “Glitter en Glas”, met een mooie collectie lampen en gebrandschilderde ramen.

De toverlantaarns en glas-in-loodobjecten betoveren ons allebei met licht en dat past in deze tijd van het jaar.

Op 28 december geeft Pol van den Heuvel in het museum twee voorstellingen met een toverlantaarn. Bezoekers van alle leeftijden kunnen om 14:30 uur of 16:00 uur zijn voorstelling bijwonen.

Foto: Kijk en Luistermuseum

 

Deel deze pagina: